UN ÎNGER PE STRĂZILE PARISULUI

By 24 ianuarie 2021Graffiti

modigliani 5***Amedeo Modigliani s-a stins la Paris, la 24 ianuarie 1920

Povestea de dragoste dintre Amedeo Modigliani și Jeanne Hebuterne este una dintre cele mai triste și impresionante din cîte cunosc. Aparent nici o potrivire între ei, veneau din doua lumi diferite. Ea( n. 6 aprilie 1898 -25 ianuarie 1920) aparținea mediului burghez, catolic, tradiționalist al “Franței profunde”. Vine la Paris și îl întîlnește pe Modigliani,( n. 12 iulie 1884, Livorno – d. 24 ianuarie 1920, Paris)- un bărbat frumos, italian, evreu, un pictor cărmodigliani 3uia îi înțelege de la început geniul. El duce o viață boemă, colindă cafenelele, atelierele, bea mult și cînd se îmbată devine agresiv. Este o mare iubire, o pictează de 26 de ori. Asta nu îl împiedică să o neglijeze, să o înșele, să o lase singură perioade indelungate, cînd pur și simplu dispare pentru a se îmbăta. Avea nenumărate iubite și consuma droguri.

De fiecare dată cînd se trezea revenea la ea, într-un hotel mizer. Sunt săraci. Părinții ei au încetat să o mai ajute de cînd ea trăiește cu Modigliani – pentru ei un simplu, emigrant, fără un ban…Mai ales tatăl ei este intolerant față de această legătură. modigliani 1Suntem în timpul primului război mondial cînd penuria face ravagii. Modigliani nu cîștigă nimic pentru că nici una din picturile lui nu se vinde. In ciuda unor vagi promisiuni, Modigliani nu vrea să se căsătorească. Asta mărește tensiunea în familia ei mai ales după ce Jeanne naște un copil, în noiembrie 1918 cînd tatăl o repudiază. Ea îi este devotată total lui Modigliani, nu vrea să renunțe la el în ciuda temperamentului lui dificil. Suportă stoică bețiile, drogurile, scandalurile, infidelitățile. Sănătatea lui se șubrezește cu repeziciune.

Modigliiani JHAmedeo Modigliani moare de meningită într-un spital. A doua zi în zori Jeanne gravidă în luna a noua se aruncă de la etajul cinci ( al apartamentului ocupat de părinții ei în Paris) și moare la numai 21 de ani, zdrobită de caldarîm. Deși au murit practic în același timp, au fost îngropați separat din voința familiei ei. Cîțiva ani mai tîrziu trupul ei este exhumat și îngropat în cimitirul Pere Lachaise, unde se află îngropat iubitul ei. Epitaful lui Modigliani sună “ Doborît de moarte în plină glorie”. Pe mormînt ei stă scris “Devotată pînă la sacrificiul suprem.”

O scurtă informație, în noiembrie 2010 un nud de Amedeo Modigliani s-a vîndut la o licitație la NY cu 68,9 milioane dolari. Și cînd te gîndești cît de săraci au fost…

tanase rep 3Vezi aici https://youtu.be/VQDUrBQuc_8

*** Fragment din volumul „Repertoarul amorului” aparut la editura Hyperliteratura, 2019. Best-seller. *** Intre timp a aparut si volumul doi, toamna 2020.

* Le gasiti la libris.ro elefant.ro librarie.net, cartepedia, esteto.ro De asemenea la librariile Carturesti, Humanitas, CLB.

Ilustratia Jeanne Hebuterne pictată de Amedeo Modigliani.

 

 

DESKREPORT

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!