UN TRIUNGHI AMOROS PARIZIAN

By 13 octombrie 2020Litere & Comp.

hugo 1

Cind il citesti pe Victor Hugo ți se impun grandoarea, suflul, bravada, viziunea, suflul lui romantic extraodinar. Am citit „Cocoșatul de la Notre Dame “(pe care o prefer) – Quasimodo m-a impresionat si – fireste – „Mizerabilii” (prea multe pagini si cam melodramatic, usor neverosimil). M-am intrebat ce se ascunde in spatele acestei măreții? Cine trage sforile, cine agita marionetele de pe scena? Fiul de general napoleonian este altceva decit te astepti. Si-a insotit tatal in copilarie in Spania si Italia la vreme de razboi. Asta se vede în viața literară pe care o duce mai tirziu. Este mereu în campanii, alcătuieste cete de partizani si se proclama șef, e curajos, dă bătălii. E ceva militaros în asta, trateazea viața literară ca pe un cimp de bătălie pe care trebuie să îl cucereasca prin luptă. Cărțile pe care le scrie sunt niste cetati de cucerit. Nu mai zic de femei. E un prădător înnascut, un cuceritor pofticios, versat, tenace. Nu lasă să treacă nici o frumusețe pe linga el fară să o abordeze. E ordonat, ține carnete în care noteaza noile achizitii, orice aventură galantă. Cînd duce lucrurile un final face satisfacut o cruce cu creionul în dreptul numelui. Ultima dateaza de cînd avea 83 de ani. A fost viril pină la o vîrsta foarte tîrzie.

Mascul dominator, lupul alfa, masiv, bărbat care se impune tuturor. Nu poate fi un ins oarecare, pierdut in mulțime. Debuteaza din adolescență, isi face un nume la Paris repede. Nici succesele la femei nu lipsesc. Are adoratoare care incă de la debutul său în poezie il apreciază și i se oferă. El prefera însă să se căsătoreasca cu Adele Foucher, cu care a copilărit, prima lui dragoste. Se căsătoresc în 1822 la biserica Saint Sulpice din Paris. Are 20 de ani, ea 19. Apare și primul ciopil, apoi la intervale regulate, alți 3 – cu totul doi băieti și două fete. Are un mare succes literar odata cu piesa de teatru “Ernani” in 1830, apoi în acelasi an cu romanul „Cocosatul de la Notre Dame” . Ambele il impun drept șef al scolii romantice. Publica volume de poezie, i se joaca si alte piese, cu acelasi succes. E plin de fervoare, harnic, munceste 14-16 ore pe zi. Face avere din drepturile de autor pe care le incaseaza și-și cumpara/amenajeaza in Place des Vosges (palais Royal in acel timp). E un loc cit se poate de exclusiv. Primeste lume, se bucura de recunoasterea lui. Il freventeaza multe nume mari – Alexandre Dumas, Alfred de Musset, Gerard de Nerval, etc.

hugo 6 adelePrintre cei care il viziteaza si devine prietenul cel mai apropiat pina la un punct este un tînăr ambitios, critic literar. Numele lui este Charles-Augustin de Saint-Beuve. Totul a plecat in intriga de amor care urmeaza de la un articol elogios pe care acesta l-a publicat în Globe. Hugo incintat (era un vanitos) îl invită sa il cunoască. Aparitia lui Sainte Beuve – foarte modesta. Parea mai mult un cineva îmbătrinit prematur. Nu avea charisma, se infatișa ca un funcționar cenușiu. Nimic luminos sau spectaculos la el. Spre deosebire de gazda lui, care exact opusul. Sainte Beuve se declara un mare admirator al lui Hugo. E foarte deferent si incintat de prietenia care i se oferă. Atentia musafirului se mută treptat de la maestru la nevasta lui. Cind Hugo observă ce se intimplă e cam tirziu. In 1831 iremediabilul se petrece. Cei doi devin amanți. Sainte Beuve i-a facut o curte insistentă. Adele se simtea singura si neglijată de soț. E adevarat, Hugo lucreaza zi lumina, duce bătălii literare nesfirșite, ține casa din banii pe care îi cistiga din literatură și gazetarie. E un work-alcohoolic. Avere nu are niciunul dintre soti, asa ca Hugo trebuie sa tragă greu în jug. Cînd Hugo intelege ce se intimpla îi cere lui Saint Beuve să nu îi mai intre in casă. Nu il provoaca la duel, cum se lamureau în epocă astfel de situatii. Nici nu ii administreaza o corecție intrusului, statura i-ar fi permis-o. Dar nici nu divortează. Ține la copii si vrea sa se ocupe de creșterea lor. Divortul ar fi facut cu totul nefericita copilăria celor 4 copii, știa din propria experiență. El și fratii lui fusesera parasiți de tatăl lor, generalul Hugo… Nu voia sa treaca și ei prin aceleasi lucruri. Cit despre Adele, recunoaste adulterul, ii spune că e iubita de Sainte Beuve. Legile atunci, suntem în anii 40 ai secoluui XlX, dezavantau femeile. Ar fi trecut printr-un divort defavorabil ei din cauza adulterului. In plus rămînea fără copii. Nu mai vorbesc de oprobiul public. Așa că Adele rămine într-o casatorie de conveniență cu un om celebru, admirat de toata lumea, situatie care se răsfrîngea si asupra ei… O familie burgheza, conventionala, fără dragoste, fără sex. Singura chestiune pentru cei doi soti era ca intriga să nu se afle în clevetitorul Paris. De pildă sa nu se afle că Saint Beuve – cind soțul lipsea de acasa – se îmbrăca în haine femeiesti ca sa intre neobservat in apartamentul lui Hugo. De altfel se mutase pe aceeasi stradă ca sa fie aproape de amantă. Dragostea cere sacrificii, orice am spune. Povestea celo doi se termina in 1837 cind Sainte Beuve părăsește Parisul si se instaleaza in Elvetia, la Lausanne.

hugo 5 saint beuveIn 1833 Victor Hugo o cunoaște – pe cind pregatea premiera noii sale piese “Lucretia Borgia” – pe actrița Juliette Drouet una din frumusetile incontestabile ale Parisului. Dupa citeva zile devin amanti. Ceea ce părea un un flirt banal, a devenit dragoste vietii lui. Erau facuti unul pentru altul. Au ramas impreuna 50 de ani, pina in 1883 cind ea se stinge. Povestea contrabalanseaza drama triviala din căsnicia lui Hugo. Adele vede ce se intimpla sub ochii ei, dar nu are ce face. Hugo si Juliette Drouet petrec mult timp imprepuna, si cind e vreme frumoasa pleaca în lungi excursii in Țările de jos, pe Valea Rinului, in Pirinei etc…De acolo ii trimite frecvent scrisori lui Adele, în care o anunță unde se afla, ce intentioneaza să faca, ce vede, etc. Toate scrisorile contin nenumărate desene executate de el. Desenul a fost – după scris – marea lui pasiune. Menajul în patru continua in acesti termeni ani de zile, intrerupt de escapedele lui, nu putine. De pildă, în zorii zilei de 5 iulie 1845, după o noapte de amor, Victor Hugo este surprins in flagrant de adulter în Pasajul Saint Roch unde inchiriase un apartament pentru intilniri de amor. Sotul d-nei Leonie Biard, (ea de 25 de ani ani, Hugo de 43) si-a urmarit sotia, apoi s-a adresat Politiei care a patruns cu forta in apartament. Legea pedepsea adulterul cu închisoarea. Hugo a fost lăsat liber să plece pentru ca era pair (cavaler) al Frantei, situatie de care s-a prevalat. Nu a arătat prea multă onoare, dar fuga e sanătoasa, mai ales că se temea sa nu se compromită în urma unui scandal. D-na Biard, in schimb, merge la închisoarea Saint-Lazare, apoi la alta, Saint Michel. Cind este liberată cei doi amanti reiau legatura cu și mai multa ardoare. Adele Fouchet se imprieteneste cu ea, văzînd aici un mijloc de a-si indepărta soțul de Juliette Drouet – femeia vietii lui. Leonie Biard nutreste unele sperante pentru că îi cere lui Hugo să renunte la ea sau – daca nu- să dețină rolul de prima amanta în viața lui sentimentală complicată. El refuza, si ii spune că locul lui Juliette este de neatins. Atunci Leonie Biard adună scrisorile de dragose pe care i le trimisese Hugo si le trimite lui Juliette Drouet. Juliette este șocata. Nu stie că iubitul ei Victor era inddragostit de alta, asa cum rezulta din scrisori. Daca legatura lor a fost hugo 4 juliettevreodata in pericol, acesta este momentul. Dar Hugo reuseste sa o recistige, să ii jure amor, sa o imbrobodeasca. Juliette rămîne cu el. Știm de ce – îl iubea, nu putea trăi fără el. Asa sună textul în acest scheci ieftin. Hugo isi vede de cuceririle sale, printre ele si actrita Alice Ozy care este in acelasi timp si amanta unui dintre fii lui Hugo, Charles. Legatura dintre Hugo si Leonie Biard se rupe totusi, dar nu in 1845/6 ci atunci cînd pleaca in exil, in decembrie 1851 după proclamarea imperiului francez de catre Napoleon lll. Juliette Drouet il urmeaza fidela, din prima zi, în exil.

Hugo fuge (ajutat de Juliette) cu trenul la Bruxelles, apoi debarca in insulele Jersey si mai tirziu, Guernesey. Deși crede că va rămine in exil 1-2 ani, povestea dureaza aproape 20. In exil termina de scris s„Mizerabilii” si scrie multe din operele lui importante. În insula Gurnesey cumpara o casa (1855, cind iși aduce familia cu el) și o decoreaza. Intretine o corespondenta bogata, primeste multe vizite. Legenda lui se naste în acesti ani. Ca sa întelegem mai bine cadrul, amintesc ca in 1843 la, 4 septembrie, copilul lui preferat, Leopodine, s-a inecat in Sena impreuna cu soțul ei. Victor Hugo este devastat. În exil incepe să țină la el acasa, Hauteville House, ședinte de spiritism în care cheama spiritul fetei lui prea iubite. Nu se va consola niciodata după aceasta pierdere. Renunta la scris, vreme de trei ani nu reușeste să mai scrie nimic. Isi revine foarte greu și, de fapt, niciodata deplin. A doua fată, Adele, are de asemenea o poveste tristă. Se indrăgosteste de un militar american in serviciu pe insula Guernesey. Se duce după el la NY dar se intoarce hugo 3singură. Tatal asistă neputinicios la drama fiicei sale. Adele înnebuneste, Hugo o interneaza intr-un azil psihiatric. Aici moare multi ani mai tirziu, în 1915.

Despre celelalte personaje. Adele Foucher, sotia lui Hugo, se stinge din viață în 1868. Sainte Beuve moare un an mai tirziu, 1869. Doi ani mai tirziu exilul lui Hugo a luat sfirșit dupa abdicarea lui Napoleon lll, infrint catastrofal la Sedan de armatele lui Wilhelm. Imperiul se dizolva. In 1871 Hugo are parte de o intoarcere din exil triumfală. Are o viață publica intensă, este ales deputat. Este recunoscut ca o glorie a Frantei. Cind implineste 80 de ani (1882) la Paris elevii din toate școlile defileaza sub ferestrele lui în semn de omagiu. Bulevardul parizian ia numele lui. Rămine alături de Juliette, dragostea vietii lui. Cînd ea cade la pat, 1883, el îi cere in lacrimi sa nu moara înaintea lui, petru că va muri indată și el. Îi spune că nu poate trăi fără ea! Victor Hugo moare in 1885. Guvernul hotărăște funeralii nationale. Două milioane de oameni ies pe strazi să-l însoțeasca pe ultimul drum. Este depus la Pantheon. Toate tribulațiile lui sentimentale sunt brusc uitate. Rămîne statura lui de mare scriitor care a intruchipat Franta în secolul lui.

*** Fragment din „Repertoarul amorului”, volumul 2, apatut in septtembrie 2020 la editura Hyperlieratura.

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!