miroiuAm ales pentru azi la rubrica „Să stăm de vorba” un schimb de replici intre Mihaela Miroiu si Dan Dan Silviu Boeriu pe tema „a lauda & a critica pe cineva”.

Aștept ca de obicei comentarile dvs pro și contra.

Mihaela Miroiu – „Primesc adeseori replici dure când apreciez sa admir pe cineva sau ceva. „Laude deșănțate”, zic preopineții. Vreau să vă spun că mă bucur de fiecare om bun, de fiecare gând bun, de fiecare imagine, faptă, construcție, creație, purtare, comunitate de acest fel. Nu le laud pe cât merită și nici pe toate, din păcate. Motivul este acela că dreptul de a critica (pe care îl exercit) trebuie să aibă și corolarul: dreptul de a aprecia (pe care îl exercit). Altfel cum Dumnezeu mai distingem între bine și rău?”

Dan Silviu Boeriu – „În România, admirația e privită cu circumspecție. Ți-e și frică să-ți declari admirația pentru cineva, pentru că asta-nseamnă că ești „vândut”, „te-ai făcut preș”, ești „pupincurist”, „oportunist” etc. Mulți conaționali confundă inteligența cu strâmbatul perpetuu din nas, cu o proastă dispoziție vigilentă. Mai ales că frica cea mai mare a prostălăului e tocmai (și paradoxal) să nu fie luat de prost.”
DESKREEPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!