VENEŢIA SECRETĂ: CEŢURI MATINALE

Aud vorbindu-se franţuzeşte şi ceva englezeste şi ruseşte. Prospectele, industria, functionează. Terase cu mese mici…După baia de mulţime, de porumbei, de clişee şi citate turistice, mă las dus pe stradelele, pe canalele anonime, prin orasul din afara traseelor comerciale.Veneţia e mai misterioasă, magică, mai ascunsă, şi mai frumoasă decît m-am aşteptat. Se vede perfect, cînd ai scăpat de cohortele de turişti, şi ai ajuns în locuri nefrecventate, pe podeţele anonime şi pustii. Abia atunci se relevă, ce este oraşul de fapt. Mai ales dimineţile fac asta. Am două trei ceasuri de singurătate, pot să mă aşez într-o piaţetă care nu apare în nici un ghid, la o cafenea (de fapt două-trei mese, sub o copertină), să citesc jurnale, să privesc primii treziţi preumblîndu-se ca şi mine în căutarea Veneţiei secrete.

E octombrie, sfîrşit de sezon. Îmi imaginez ce înghesuială trebuie să fie vara, dacă şi acum e atîta lume. Veneţia e splendidă cînd e învăluită-n ceaţă, şi în octombrie, e aşa cam tot timpul. Cel puţin dimineaţa devreme, cînd eu bîntui. Mă trezeşte mirosul de pîine coaptă, care vine de la bucătăria hotelului, unde se coace pîine pentru clienţii de la micul dejun. Cum bucătăria nu e bine izolată, mirosul umple toate camerele. E ca un semnal: deşteptarea!…Un hotel mic, la doi pasi de Rialto, scump fireşte. Înghesuit, cum sunt mai toate clădirile aici, la care ajung trecînd de la Gran’ Canale printr-un labirint, nişte culoare înguste şi ganguri, late cît umerii unui om. După ce înfulec în graba “breakfast-tul”meu, o întînd singur în aventură, cu gîndul să nu pierd zorile. Soarele ridicîndu-se peste Veneţia e un spectacol pe care nu îl vezi în altă parte. Nu ştiu dacă am mai văzut ceva atît de frumos vreodată.

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Daniel spune:

    Am avut norocul să vizitez de două ori Veneţia. Prima dată în Octombrie, a doua oară în iunie. A fost ceva feeric. Este oraşul care m-a impresionat cel mai mult. În afară de San Marco, Palatul Dogilor şi clasicele trasee turistice bătute de toţi, am dorit să văd cum arăta oraşul medieval. Am bătut cu piciorul ore întregi străzile oraşului. A fost impactul cel mai puternic pe care mi l-a creat un oraş. Cine are posibilitatea este obligatoriu să se gândească la vizitarea acestuia.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!