VIAŢA RISCANTĂ A STATUILOR

În 1948, partidul a hotărît să termine cu trecutul. În mai multe pieţe se găseau imortalizaţi, în piatră sau bronz, mari figuri istorice. Ele marcau faptul că Bucureştii nu au apărut pe hartă odată cu regimul adus de tancurile sovietice. Avea o lungă istorie şi mari oameni. Or, comuniştii se răfuiau cu trecutul, în numele luptei de clasă, iar statuile aminteau copios de acest trecut. Ideea lor a fost să demoleze statuile – li se păreau prea reacţionare. De altfel, purtătorii vii ai acestui trecut, umpleau închisorile. Viceprimarul Constantin Doncea, a dat ordin să fie demolate. Cine era Doncea? Agent sovietic GRU, fost lider al grevei ceferiştilor din 1933, brigadist în Spania, paraşutat în Romania la 19 august 1944. Un fanatic, un zelos.

Într-o noapte, statuia lui Carol l, din faţa Fundaţiilor Regale, a fost încojurată cu rogojini şi, în acest tarc, buldozerele armatei au dat-o jos, şi au dezmembrat-o. Ulterior, a fost dată la topit pentru a recupera bronzul, ulterior folosit la statuia lui Stalin. Statuia lui Ion C. Bratianu din piata Universitatii şi a lui Lascăr Catargiu din Piaţa Romană, a lui Pake Protopopescu de bulevardul cu acelaşi nume, a lui Eugeniu Carada de lîngă Banca Naţională au avut aceeaşi soartă. Statuia lui Take Ionescu de pe bulevardul Magheru, nu ştiu prin ce miracol, a scăpat. Numai pentru zece ani. În 1958, a fost şi ea demolată. Dupa 1990 unele statui – cele de piatră – au fost găsite în curtea Palatului Mogoşoaia şi în alte locuri. Cele de bronz, nu. Numai cele de piatră… Dacă ţineţi să aveţi statuie, trebuie să vă mai gîndiţi. Peste o generaţie, cineva o va demola, pentru a pune alt zeu în loc.

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Bazil spune:

    Si ce daca, Doncea a murit i in patul lui i anii 60 intr-o ferma a partidului de linga Bucuresti pe post de mosier bolsevic,.cu o mare avere agonisita la comunisti Tovarasii credeau ca era nebun, un fanatic galagios de care e bine sa te temi, Se bucura de respect din partea tovarasior ptr ca in 1933 condusese greva CFR.La proces a vorbiit 6 ore singur in apararea lucratorilor , si a primit cea ma grea pedespa din tot lotulm 20 20 de ani. A evdat de la Craiova cu Dtru Petrescu, i Gh vasichi si a ajus in URSS, ,apoi ia fost tirmis in Spania. In dosarul lui Dej nu scria nici pe sfert cit scria in al lui Doncea. D-aia Dej l-a detestat, a vazut in el un rival, Era si iubit de muncitori care ii stiau meritele. Statuile le-a demolat din ordin, Rusii au cerut sa se curete orasul de vestigiile trecutului.Orice partidl la putere trebuie sa actineze sau sa para ca face ceva.. Lor le-a dat prin minte ca e cazul sa demoleze statuile din oras A fost ca o joaca de copiii.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!