VIITORUL LUI BĂSESCU E INCERT

By 8 aprilie 2012Lifestyle

Băsescu nu vrea cu nici un chip sa părăseasca viaţa politică. Cind spune ca se retrage in 2014, minte şi trimite fumigene ca sa adoarmă vigilenţa adversarilor săi politici, a presei, a opiniei publice. E pură diversiune. Motivele sunt personale. Viitorul lui se anunţă problematic. Întîi că ar putea să încapă pe mîna DNA, are destule dosare la Parchet. Apoi dacă nu va avea anchete şi procese va avea de furcă mult cu oprobiul publicului românesc, care îi va păstra o amintire fff proastă pentru aceşti ani. Va fi blamat, jignit, atacat, va trebui să ducă o viaţă extrem de discretă, de preferat în străinătate. Nu-i vorbă că la cît a strîns, poate să trăiască oriunde, la Monte Carlo, la Rio de Janeiro, în Honolulu. Ar putea juca şi rolul unui caraghios care se învîrte prin talkshow-uri să depene amintiri, să facă bancuri. Ar putea să bată congresele, seminariile internaţionale unde se duc toţi pensionarii politici de rang inalt, foşti preşedinţi şi premieri.

Totuşi cel mai mult îşi doreste să îşi salveze cît de cît cariera, să pastreze măcar o parte de influenţă. Pentru asta ar trebui să reintre în Parlament, dacă se poate in aceste alegeri. Astfel ar redeveni liderul PDL şi al Opozitie, dupa ce ai lui pierd alegerile. Apoi se va bate în alegerile din 2016, cînd ar putea să cîştige şi să devina premier. De ce nu!? Dupa 4 ani de guvernare ai USL-ului, ar avea ceva şanse, mai ales dacă nu vor fi nişte ani buni. Supravieţuirea politică a lui Ion Iliescu e un precedent.

Oferta lui de a renunţa la doi ani de mandat, nu se referă atît la Constituţie, ci la chestiunea viitorului lui personal. Va demisiona ? Ar face-o, dar cere garanţii de la USL că nu va fi trimis la DNA, şi de la PDL că va redeveni liderul lui. Vom vedea ce va face. Dacă acest scenariu nu va funcţiona, e de văzut ce se întîmplă după ce USL cîştigă algerile. Va fi suspendat !? Lui Băsescu îi este frică de asta, şi-a luat măsuri – a schimbat legea referendumului. Nu e grav, USL poate s-o schimbe la două săptămîni după ce are majoritate în Parlament. USL va încerca oare să profite de momentul victoriei pentru a-l pune la colţ pe Băsescu?

Dar nu e obligatoriu ca USL să treacă la suspendarea lui Băsescu. Asta depinde de multe necunoscute, vom sti abia după ce vor fi anunţate rezultatele. Poate va interveni un tîrg – stai cuminte la Cotroceni, că altfel te suspendăm ! Va fi o coabitare pină-n 2014? Posibil şi asta. Cert e că liderul PNL, Crin Antonescu, dornic să fie preşedinte mai repede, va pune presiune pe partenerii săi să îl suspende pe Băsescu, în vreme ce PSD va temporiza. La PSD, chestiunea candidatului pentru Cotroceni nu este atît de clară pe cît pare după congresul din 7 aprilie. Soarta lui Băsescu la final de mandat – şi după – depinde şi de acest joc din interiorul USL, mai ales din PSD.

FOTO INFOPOLITICS

Alătură-te discuției 3 opinii publicate

  • Omul propune ,Dumnezeu dispune !
    Prea multa lume spune de boala Presedintelui .
    Asa ca in primul rind trebuie sa aibe grija de el ;proiectele mai mult sau mai putin politice,intr o alta existenta !

  • Suspendarea imediata a presedintelui Basescu ,imediat ce USL-ul are majoritatea va reprezenta primul test al seriozitatii si corectitudinii actualilor opozanti ! In cazul in care vor castiga lejer alegerile din noiembrie si daca pana atunci nu se intampla ceva spectaculos in societatea civila prin care sa fie rejectat radical si irevocabil specimenul de la Cotroceni (prin refendum sau sau revolta in strada ,ceea ce ma indoiesc!) deci, daca acei castigatori din noiembrie NU il suspenda in 2 timpi si 3 miscari pe Basescu va fi semnalul ca nu au de gand sa demoleze acest sistem ticalosit si ca vor coabita cu el (cel putin pana in 2014) ! Dati-mi voie sa am aceasta rezerva ca USL-ul se va tine de cuvant ! Problema mea ca alegator va fi ca,in cazul acesta vor mai veni si alte incalcari ale promisiunilor USL-ului ! Si asta nu va fi deloc bine ! Profetesc nasterea unei Miscari Radicale care nu va ierta nimic si pe nimeni !

Spune-ți opinia, fă-te auzit!