VORBELE GOALE ALE DR-ULUI RAFILA

rafilaAm ales azi pentru rubrica „Să stăm de vorbă” un extras din ce a spus Alexandru Rafila, la B1 TV. El este proaspăt candidat pe listele PSD pentru Parlament la alegerile din decembrie. Cu dr Rafila este o intreaga poveste. S-a descoperit ca tatal său a fost șeful Securitatii la Arad intr-o perioada in care teroarea exercitata de aparatul de represiune atinsese apogeul. Se pune intrebarea dacă fiul este vinovat de actiunile tatălui sau? Eu cred că nu. Dar apare altă chestiune – de ce a ascuns pină cum dr Rafila situatia sa familială? Avind aceasta tinichea de coada, onoarea il obliga să stea departe.Or el s-a cocotat la OMS ca delegat al Romaniei si a fost si prin ministerul sanatatii, nr 2. Nimeni nu stiut ce hram poarta. Tot onoarea il obligă sa nu candideze la o funcție publică acum. Ce face nu este ilegal, dar sigur este imoral. Cum explica situatia sa incurcată. Cu o seamă de cuvinte puse cap la cap prin care incearcă să se strecoare cu scopul de a nu da socoteala. Mai mult, vrea să profite de circumstante, cum a procedat în toată cariera sa.

Aștept ca de obicei comentariile dvs pro și contra.

Citez- „Ajungem într-o situație paradoxală: oricine are o intenție bună și încearcă să ajute la îmbunătățirea imaginii Parlamentului, la schimbarea mentalității că oamenii merg în Parlament în interes personal și nu în interesul public, oricine face acest lucru este automat atacat sau se încearcă excluderea lui. Eu n-am de ce să renunț la ceea ce am început, nu cred că a avea o opțiune social-democrată este un lucru rușinos. Cred însă că intoleranța și ceea ce se întâmplă în momentul de față, încercarea de a anihila o persoană care are o imagine publică și care ar putea să aducă procente în aceste alegeri, cred că este o lipsă de democrație și dacă ne vom îndrepta în acest sens țara noastră nu va ajunge niciodată o țară europeană”.
DSKREPORT

Alătură-te discuției 9 opinii publicate

 • Marinela spune:

  Când am văzut că domnul Rafila a făcut pactul cu… pesedeul am fost șocată, la fel ca mulți oameni care au apreciat activitatea acestui trio în timpul pandemiei. Ce am văzut ieri, legat de trecutul victorios al tatălui, a fost un fel de terapie pentru starea de șoc. Este fiul lui tata, n avem de ce să ne mirăm. Prin urmare, orice aș mai auzi de rău despre el de acum încolo (oare poate fi ceva mai rău decât să fii feciorul unui individ care s a aflat la cârma aparatului care a torturat și omorât oameni nevinovati?) nu mă va mai mira. Deloc. Știu, nu esti tu vinovat pentru culpele părinților, dar când nu iei nicio poziție și ții totul sub preș, înseamnă că le consideri normale. Înseamnă ca nici tu nu ești altfel. Și chiar nu prea ai cum să fii altfel, ce naște din pisică…

 • Ene spune:

  Aschia nu sare departe de trunchi,nici nu putea alege alt partid,totusi,moral era sa stea deoparte.Inseamna ca ii curge in vene singe infectat cu ciuma rosie

 • Petru Voin spune:

  Am fost,în tinerețe,profesor.Am demisionat în 1984 și am găsit,cu pile,un post de recepționer hotel.Prin forța lucrurilor am devenit colaborator al Securității,știind foarte bine ce implica acest lucru.După revoluție mi s-a propus să mă înscriu în PNL (în acest partid și nu în altul deoarece l-am înjurat pe Ceausescu și partidul lui pe toate cărările,lucru de notorietate printre mulții mei cunoscuti).Am refuzat din acest atât de simplu motiv că am colaborat cu satana.As fi ajuns,probabil,parlamentar și aș fi dat lecții de morală compatrioților,aș fi luptat pentru adoptarea legii lustratiei,as fi vorbit cu patimă despre punctul 8 al Proclamației de la Timisoara și câte și mai câte.NU,acest individ și alții ca el,să stea acasă,la serviciu,în străinătate, pe lună,să fie șoferi,ingineri,doctori,astronauți,dar nu profesori sau parlamentari.

 • Boroghina Steluta spune:

  In urma cu 25 ani ,Dr.Rafila mi-a fost (proaspăt)asistent chiar la grupa la Microbiologie.Nn știu cum ajunsese in poziția respectiva,cel mai probabil susținând un examen destul de dur și care nu prea se truca(in vremurile acelea).Omul chiar știa carte,chiar multă și era un tip care se ținea de ceea ce avea de făcut.Apoi am ajuns și eu in UMF și pot sa va spun ca a urcat “treptele” corect,fără teleportarile obișnuite din zilele noastre.L-am ascultat la multe congrese/conferințe și lucrările lui nu erau contrafăcute.Cu alte cuvinte era un profesionist serios și care știa bine microbiologie,ceea ce,din păcate este o rară avis astăzi.Poate fi o victima,gen intelectual care își închipuie ca poate ajuta intrând in politica.Margaritare pentru porci… după cum știți și Dvs.Nu a fost genul profitor și sincer nu văd de ce sa nu ajungă la WHO dacă profesional a fost in stare,doar fiindcă tatal lui a fost securist.Nu cred ca a profitat de statutul acestuia și nici nu are a da socoteala de faptele părintelui,desi ar fi fost ok sa recunoasca.Ar fi bine sa îl asculte cineva in Parlament,desi cred ca va sfârșit fie prin a ii deranja pe toți fie prin a deveni persona non grata dacă va tine la opiniile sale profesionale,fie se va compromite dacă va pleca capul(Crl mai probabil).Din păcate,desi este nevoie in vremurile noastre de specialiști in sănătate publica in forurile decizionale,cu siguranta vor fi călcați in picioare.

 • Virgil Podoaba spune:

  Se pare că, caro Stelian, la fel ca mulți alți Nisorești sau Cristoi, micii și marii profitorii din comunism nu-și pot depăși meteahna veche și rămân, vorba poetului, ce-au fost…

 • The Silvan spune:

  PSD mai are multe resurse, iar cand vor iesi de la putere vor deveni cu atat mai periculosi, pentru ca abia atunci vor actiona in „ilegalitate” si vor sabota democratia asa cum n-au facut-o in interbelic. Vor mai curge multe ruble inspre plaiurile mioritice, sfintite si binecuvantate de Biserica majoritara
  Dupa mine Rafila este un simptom al bolii, nu un agent. Arata clar cum stau lucrurile de 30 de ani, (daca cineva s-a indoit ca Herta Muller nu are dreptate). Iar daca Rafila va fi ales si va ajunge in Parlament, inseamna ca majoritatea sunt „ei”. Si ei vor mai ramane inca 100 de ani.

 • Carmen Tudorancea spune:

  Era bine sa stea deoparte,sa si vada de cariera!E un bun comunicator,aveam incredere in el cind aparea la TV.Avea profilul omului de stiinta,dar n am banuit ca postul de la OMS e obtinut si cu influenta politica.Daca nu se baga asa de evident in politica,nu mi ar fi pasat de trecutul tatalui!Se pare ca n a prevazut puterea presei,sau nu i pasa ca face un gest perfect legal,dar profund imoral!
  Si daca s ar fi dus in tabara cealalta,s ar fi intimplat la fel.Presa e vigilenta,din fericire!

 • Mihai spune:

  Sunt perfect de acord cu opiniile Dvs legate de dl Rafila – personal inclin sa cred ca dl Rafila – fiul nu a avut o relatie foarte calda cu parintele sau, poate si datorita trecutului acestuia sau poate trasaturilor de caracter pe care un om cu asemenea trecut trebuie ca le are. Exact cum spuneti Dvs, un om cu o asemenea povara in trecutul familiei sale, daca este corect si moralmente sanatos, s-ar cam feri sa iasa in fata. Ori dl Rafila-fiul, exact asta se pare ca are in gena: sa iasa in fata, fie la OMS, fie la MS, fie acum drept featuring person la PSD… Spunea mai ieri dl Dancu – acest frate Grimm al Ardealului, o alifie perfecta de om – ca poate dl Ra-fiul s-ar fi dedicat medicinei exact pentru a spala din pacatele tatalui…Pai daca ar fi fost asa, dl Rafila ar fi fost in combinezon printre paturi si nu pe la toate televiziunile, nu?!
  In fine, cazul este, dupa mine, emblematic pentru natia noastra: uitam repede si suntem lacomi, mai ales cand e vorba de fala, posturi inalte, demnitati…Abia asteptam sa ne desprindem din mijlocul celor cu care am fi impartit candva painea si apa! Sincer, il deplang pe dl Rafila – oare ce se afla in sufletul lui, ce ganduri il bantuie cand se vade gol-pusca in piata publica? Ii transmit si un gand menit sa-l consoleze un pic: si daca s-ar fi inscris in PNL era acelasi lucru, doar ca valurile ar fi fost mai mici – ipocrizia este in fibra noastra!

 • serban serban spune:

  La comunisti descendentii oamenilor înstãriti erau considerati cu „origine nesãnãtoasã”, în aceastã categorie se înscriau tot felul de alte meserii, avocati, ofiteri, intelectuali, negustori , preoti, tãrani proprietari de pãmât , numiti de comunisti chiaburi, etc. marea majoritate a acestor oameni nu erau vinovati de absolut nimic si totusi erau proscrisi. Cei cu „originea nesãnãtoasã” aveau probleme la intrare în liceu, facultate si chiar în armatã. Abia pe la sfârsitul anilor cincizeci comunisti au renuntat , cel putin în privinta studiilor, la aceste descriminãri. Dosarele personale (de cadre) s-au mentinut pe toatã perioada comunistã. Evident nu este moral sã facem ce au fãcut comunistii.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!