WEINSTEIN – DIAVOLUL PRIAPIC

By 27 octombrie 2020Graffiti

weinsteinHarvey Weinstein aparține unui tip uman aparte – e un prădător. Cel mai periculos – practica frecvent violul si hărțuirea sexuală. Peste 100 de femei din lumea filmului au depus plingere împotriva lui. A fost judecat în martie 2020 si condamnat 23 de ani. Isi face pedeapsa într-o inchisoare de lîngă NY. Născut intr-o familie evreiască, de emigranți din Polonia, la NY în cartierul Queens la 19 martie 1952. Are așadar 68 de ani. Ca să iasă din inchisoare ar trebui să trăiască peste 100 de ani. Daca îi face pe toți, se înțelege, și nu il vor scoate avocații de acolo. Cum are o avere considerabilă, de multe miliarde de dolari, ne putem aștepta la orice. Deocamdată nu se va întîmpla nimic pentru că are America împotriva lui. Este cel mai detestat personaj din acest deceniu. Dar cînd lumea va mai uita, cine știe? Se vor auzi voci care vor cere clemență. Victimele vor trece ca de obicei in fundal și vor fi uitate. Așa se scrie istoria.

A fost o răsturnare de situație! Pină în urmă cu doi ani HW era un zeu. Era cel mai puternic mogul din industria filmului. Foarte mulți depindeau de el. Deținător – ca producător – a nu mai puțin de 81 premii Oscar. Avea fler, intuiție. Foarte dur în afaceri, încăpăținat, dominator. A facut multe filme arhicunoscute azi – „Pulp Fiction”, „Pacientul englez”, „Shakespeare in love” etc. Maryl Strep, la decernarea Oscarurilor din 2003, l-a numit God, „Dumnezeu”. După izbucnirea scandalului s-a detașat de el deși au fost buni prieteni atunci cind HW era sus. La fel au făcut Hillary Clinton si Barack Obama, ex-prieteni buni. Normal, HW a fost unul dintre cei mai mari contributori la campaniile lor electorale. Si alte nume mari s-au purtat la fel. Drama a inceput la 5 noiembrie 2017 cind weinstein 4cotidianul The New York Times sub semnătura lui Roman Farrow, fiul lui Woody Allen si Mia Farrow (gurile rele spun că al lui Frank Sinatra) a publicat un articol care demasca abuzurile sexuale ale lui HW pe baza mărturiei a doua femei violate de el cu ani urmă. 5 zile mai tirziu influenta publicație The New Yorker îl denunța și ea și dădea o lista de femei hărțuite și violate de HW. Șocul a fost total.

S-a mai încercat demascarea lui dar HW – cu multiple relații în establishment – a reușit de fiecare dată să blocheze apariția articolelor sau a plîngerilor făcute de victime. Așadar, The New York Timess si The New Yorker și-au dat mina ca să il poată ataca. Altfel nu era posibil. HW a fost intr-adevăr o vreme cel mai puternic om de la Hollywood. Făcea și desfacea, era apropiat cu puternici oameni politici, patroni de televiziuni si de ziare, de firme de avocati temute. WH făcea ce făcea știind că va rămîne nepedepsit. Altfel nu și-ar fi permis. Apariția on massmedia a informatiilor care il acuzau grav a provocat un imens scandal, cel mai mare de la Bill Clinton&Monica Lewinsky, de la sfirsitul anilor 90. Micile ecrane au fost acaparate de subiect. Pagina întii a ziarelor la fel. Nu se mai vorbea de la Atlantic la Pacific decit despre actritele violate/hărțuite sexual la Hollywood….

Deliciul l-au facut mai ales înregistrările realizate pe ascuns de unele victime. Ele au ajuns pe masa judecătorilor (le vor folosi ca probe) și în presă. Așa au iesit la iveala tehnicile lui de a le agăța/momi, cum le întindea capcane, ce le spunea să le convingă. Promiscuitate, trivial cît poftești, mizerie umană. Un spectacol oribil. S-a aflat cum le atrăgea în camerele unor hoteluri de lux, și cum le ataca. Multe detalii au lăsat lumea cu gura cascată. Un exemplu – le cerea voie să se masturbeze in fața lor, defila gol prin apartament etc. De obicei le cerea să ii faca un masaj, adesea pretextul cu care le invita în apartamentul lui. Altul era discutarea unui rol sau a unui contract. Negocierea se transforma rapid într-un atac sexual. Discursul lui HW era – dacă nu te culci cu mine, cariera ta în cinema s-a terminat. Am suficientă putere să fac să nu mai intri vreodată pe un platou de filmare, să nu mai primesti un rol în vreun film. Cam acesta era tîrgul pe care HW voia weinstein 3să îl impună. Destule l-au acceptat. In balanță se aflau viitorul, o carieră strălucitoare. HW obișnuia să zică – Am un Oscar de dat, îl vrei? Cum au explicat victimele ca au cedat? Era o confruntare dintre David si Goliat. HW 1,83 peste 100 kg . Firavele lui actrițe cum sa se opună?

Dar nu puterea fizică le intimida, ci influența lui uriașă, puterea de care se bucura în sistem. Cu un asemenea personaj nu te joci. Cu casa lui de producție MIRAMAX lansată in 1989 reușea să controleze o mare parte a productiei de film, distribuția, să impuna la Oscar filmele pe care le producea. Dar și să facă dintr-o anonimă un superstar sau s-o distrugă profesional. Victimele lui știau perfect aceste lucruri. Dar și-au luat riscul de a ajunge într-o cameră de hotel cu el. Mai ales că se știa ce obiceiuri avea marele boss. Nu era chiar un secret. Colaboratorii lui știau, cîte un reporter aflase, actrițele comentau intre ele ce se întîmplă. Lumea filmului era la curent. Se stia că personajul nu era frecventabil. Aveo o reputatie sulfuroasă în privința relațiilor cu femeile. Masiv, gălăgios, autoritar, grobian, adesea isteric. Nu era o plăcere să te afli în compania lui. Dar iluzia succesului le-a facut pe victime să treaca peste o minima prudență. Instinctul de conservare – anihilat. Așa a ajuns să facă peste 100 de victime. Vorbesc de cele care au depus plingere. Mă întreb cîte au fost în realitate. Cele mai multe au preferat să tacă și se intelege bine de ce.

Scandalul a luat rapid amploare. In scurt timp au apărut în public alte victime. Un număr de superstaruri de la Hollywood au depus depozitii impotriva lui. Nu știu dacă au făcut-o ca să se victimizeze, să fie pe val sau chiar au avut de suferit din partea lui HW pe care il frecventau asiduu pină atunci. Angelina Jolie, Selma Hayek, weinstein 6Gwyneth Poltrow etc s-au plîns in mass media de hărțuire sexuală din partea lui. A aparut o miscare „Me too” care a cerut femeilor să-și facă curaj si să recunoscăa public ce li s-a întimplat.. Nu este vorba numai despre victimele lui HW ci de toate femeile care au fost molestate. „Me too” a organizat marșuri de protest în marile capitale occidentale. A pus în discuție felulul cum sunt abuzate nu numai în industria filmului, dar și in administrație, în politică, în bănci, în companii… Acolo unde cariera unei femei este conditionata de relatii sexuale cu șefii.

Rămîn niste întrebari totuși. Una ar fi de ce aceste marturii au apărut atit de tirziu? Dupa multi ani de la comiterea faptelor. De ce au tăcut victimele pină acum? Cum de si-au amintit dupa 10 ani si chiar mai multi? Apoi 2/ unele dintre marturii nu sunt foarte convingătoare. Uneori victimele au continuat – după viol si harturirea sexuala – relațiile cu agresorul. Au devenit amanți, se poate spune. Se mai pot prezenta ele ca victime? Sexul a fost consimțit (pretinde HW) sau nu? Adevărul este că speranta de a fi ajutate în carieră a persistat în ciuda raporturilor nepotrivite cu HW. Nu toata lumea s-a poziționat astfel, ca americancele – mai ales – venite dintr-o cultura puritană. Un exemplu, Caterine Deneuve într-un articol in Le Monde a atras atentia ca isteria asta nu e bună. Escaladarea mișcării Mee too poate aduce derapaje in relatiile normale dintre bărbat si femeie intr-o weinsteinsocietate normală. Avem nevoie de curtoazia bărbaților. Exagerările nu duc la nimic bun, a scris ea.

tanase rep 3Un cuvînt de final despre Harvey Weinstein. Obsedat de putere, de control, voia să provoace frica și să fie temut. Cu cit i-a crescut influența, abuzurile lui s-au înmulțit și s-au agravat. Obsedat sexual, preocupat să își forteze partenera să facă sex cu el. Sexul consimțit se parea nu îi dădea prea mare satisfacție. Voia să umilească, sa infricoșeze. Harvey Weinstein este un suferind care nu s-a controlat. Ii trebuie neapărat un diagnostic serios de la un psihiatru. Comportamentul lui trădeaza un mare bolnav crescut intr-o cultură sexistă. Prea multă putere, bani, succes duc le nebunie.

 

***Fragment din „Repertoarul amorului” volumul doi, aparut la editura Hyperliteratura, toamna 2020.

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!