zavaidocLa 13 ianuarie 1945, Zavaidoc (Marin Teodorescu), (n. 1896) s-a stins de cancer la București. Povestea care a circulat despre împrejurările morții lui este foarte interesantă, iar ecourile nu s-au stins pînă azi. Zaraza este titlul unui tango lansat, fireşte, la Buenos Aires, scris de un compozitor, Tagle Lara şi cîntat, printre alţii, de Carlos Gardel. La Bucureşti a fost lansat de Cristian Vasile care alături de Titi Botez, Jean Moscopol şi Zavaidoc formau în acei ani linia întîi a show-biz-ului autohton. Vasile a înregistrat pentru casele de discuri Columbia şi Pathe Marconi, la Viena la Berlin.

Tangoul părea uitat, cînd Mircea Cărtărescu, a inventat o poveste pe care mulţi au considerat-o reală. Povestea se bazează pe o presupusă rivalitazaraza 1te dintre Vasile și Zavaidoc. Vasile, scrie autorul, ar fi avut o iubită, pe nume Zaraza. Zavaidoc îl invidia pe Vasile şi pentru că odată ridicată steaua celuilalt, gloria sa se estompa. Se plînge lui Berilă, un temut bandit, personaj real. A fost un ucigaş vestit în anii 30-40. Geo Bogza a scris despre el la gazetă. Berilă, ar fi refuzat să-l ucidă pe Cristian Vasile, cum i-a cerut Zavaidoc ( Vasile era celebru şi iubit, stea in ascensiune ) şi i-a propus, la schimb, s-o ucidă pe Zaraza. Aşa scrie Cărtărescu. Berilă o pîndeşte într-o noapte şi îi taie beregata. Vasile încearcă să se sinucidă cu terebentină. A supravieţuit dar şi-a distrus vocea. Se retrage de pe scenă, îndurerat. Fură urna unde se află cenuşa Zarazei şi vreme de mai multe luni, o înghite cu linguriţa. Zavaidoc moare la scurt timp plin de remuşcări, atins de blestem.

cristian vasileIstoria a circulat cu variante diverse în folclorul bucureştean. De aici a ajuns cu adaosuri şi schimbări pină azi la Cărtărescu care a scris o foarte frumoasă poveste. Dar realitatea a fost alta. Pe Vasile nu terebentina l-a scos din circuit ci o boală. A făcut noduli pe coardele vocale, boală frecvent întîlnită la cîntăreţi. Apoi la ţigani, morţii se îngroapă nu se incinerează. Cristian Vasile s-a retras la Sibiu. A lucrat mulți ani la teatrul local. A murit în 1974. Zavaidoc, cel real, a murit de cancer la 13 ianuarie 1945. Zaraza nu a existat la București, ci poate la Buenos Aires. A fost doar o iubire imaginată de un autor de talent.

STELIAN TANASE

DESKREPORT

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Fior DiMaggio spune:

    Imi plac legendele, povestile, dar nu cele care se inspira din realitate. Esti tentat sa crezi legenda si sa negi adevarul!

Spune-ți opinia, fă-te auzit!