…este titlul unui tango lansat, fireşte, la Buenos Aires, scris de un compozitor, Tagle Lara şi cîntat, printre alţii, de Carlos Gardel. La Bucureşti a fost lansat de Cristian Vasile care alături de Titi Botez, Jean Moscopol şi Zavaidoc, formau în acei ani, linia întîi a show-biz-ului autohton. Vasile a înregistrat pentru casele de discuri Columbia şi Pathe Marconi, la Viena la Berlin. Tangoul părea uitat, cînd Mircea Cărtărescu, a inventat o poveste pe care mulţi au considerat-o reală. Povestea se bazează pe o presupusă rivalitate dintre Vasile si Zavaidoc. Vasile, scrie autorul, ar fi avut o iubită, pe nume Zaraza. Zavaidoc îl invidia pe Vasile, şi pentru că odată ridicată steaua celuilalt, gloria sa se estompa. Se plînge lui Berilă, un temut bandit, personaj real. A fost un ucigaş vestit în anii 30-40. Geo Bogza a scris despre el la gazetă. Berilă, ar fi refuzat să-l ucidă pe Cristian Vasile, cum i-a cerut Zavaidoc (Vasile era celebru şi iubit) şi i-a propus, la schimb, s-o ucidă pe Zaraza. Aşa scrie Cărtărescu. Berilă o pîndeşte într-o noapte şi îi taie beregata. Vasile încearcă să se sinucidă cu terebentină. A supravieţuit, dar şi-a distrus vocea. Se retrage de pe scenă, îndurerat. Fură urna unde se află cenuşa Zarazei şi vreme de mai multe luni, o înghite cu linguriţa. Zavaidoc moare la scurt timp plin de remuşcări, atins de blestem.

Povestea a circulat în folclorul bucureştean. De aici a ajuns cu adaosuri şi schimbări, la Cărtărescu. Realitatea e alta. Pe Vasile nu terebentina l-a scos din circuit, ci o boală. A făcut noduli pe coardele vocale, boală frecvent întîlnită la cîntăreţi. Apoi, la ţigani, morţii se îngroapă, nu se incinerează. Cristian Vasile s-a retras la Sibiu. A lucrat multi ani la teatrul local. A murit în 1974. Zavaidoc, cel real, a murit de cancer la 15 ianuarie 1945. Zaraza nu a existat, a fost doar o iubire imaginată de un autor de talent.

Foto: Cristian Vasile si Teodor Zavaidoc

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Dan spune:

    S-a deschis de curand un restaurant Zaraza aproape de Piata Victoriei. Ma intreb daca patronul stie cate ceva din toata povestea…

Spune-ți opinia, fă-te auzit!