ZEIȚA ÎN FAȚA PLUTONULUI DE EXECUȚIE

By 15 octombrie 2020Graffiti

mata hari 6In lumea burgheză curtezana decade. Prea putine Curti si clienți. Perioada ei de glorie este la belle epoque cind cocota deține un loc central in jocurile amoroase care se desfășoară în înalta societate. Ea a furnizat unele dintre cele mai palpitante povesti. Orice ins care se considera important trebuia sa apară la brața la cursele decai, in localurile de lux, în hoteluri, la Deauville sau Nisa cu o cocotă. Și nu o oarecare cocota, ci una binecunoscuta prin palmares, prin averile tocate, prin sinuciderile și duelurile pe care le-a provocat. Cu cit era mai plină de bijuterii, mai frumoasă, cu atit prestigiul ul barbatului de la bratul ei creștea. Era asadar terenul unor lupte pentru rang si prestigiu, etc. O listă lunga de cocote a ilustrat epoca. Mai ales la Paris devenit după razboiul franco/prusac 1870/71 capitala mondiala a plăcerilor. Pe scurt a prostituatelor de lux.

Mata Hari pe numele ei adevarat Margarethe Geertruida Zelle, s-a născut in Olanda, la Laiden in 1876 ca fiică a unui negustor de pălării care a scăpătat. Personaj interesant, mitoman, vizionar, mincinos… Personalitatea lui a influențat decisiv caracterul fiicei. Finalul a fost tragic – la 25 iulie 1917, tribunalul militar francez a găsit-o vinovată de spionaj în favoarea Germaniei. A fost executată la 15 octombrie 1917 la Vincennes, o suburbie a Parisului. O femeie în fața plutonului de executie se vede rar.

Cine a fost Mata Hari? Pe scurt – o curtezană si o dansatoare exotică. A avut amanți bogați, importanti și numeroși.Mai ales ofiteri de rang înalt. Apărea în spectacole mai mult dezbrăcată. Inceputurile ei sunt simple. A fost alungată din scoala pentru ca l-a sedus pe director. Printr-un anunt la ziar unde a trimis o fotografie s-a căsătorit in 1897 cu capitanul McLeod si a plecat în Indiile de vest, parte a Imperiului Olandez. A avut doi copii ( băiat fată), băiatul a murit intoxicat, si se intorc in Olanda unde divortează, în 1902. In 1905 o găsim pe Mata Haria, noul ei nume de scenă – la Paris, dornica să fie celebra si mai ales să facă avere. Pe scurt, devine cocotă si să-si vinde scump farmecele. Prostituția era mizeră, les maisons closes, la fel. Se cistiga puțin si ea are destule incidente cu clienții. Schimba tactica. Oferea asa-zise dansuri mata hari 4orientale inspirate de bastinasii din insula Java. Debuteaza in 1905 la Muzeul Oriental condus de Emil Grimaut. In sala se aflau bancheri, industriasi, artisti, lumea bună pariziana. A oferit trei dansuri în care imita ritualuri închinate zeului Shiva. La ultimul număr iși lasa vesmintele să cadă și rămîne goală…Sala abia iți mai tine răsuflarea. Mata Hari inventa astfel strip-tease-ul înainte vreme. Parisul e la picioarele ei, la propriu. Presa este plină de articole elogioase care stirnesc curiozitatea unui public avid. E prezentată ca o minune, o mare atractie. O femeie goală pe scena nu se mai văzuse. Este exact ce-și dorea – să facă senzație și să tragă profit. Pretendentii la asternutul ei se inmultesc peste noapte. Inchiriază un apartament luxos, incaseaza filodorme enorme, primeste daruri scumpe, blănuri, bijuterii, etc.

Apariția ei stirneste și întrebari. Lumea – jurnalistii mai ales – se intreaba de unde a apărut? Cine e de fapt această Mata Hari? Biografia ei aavea numeroase pete albe. Acest mister nu face decit să îi sporească atractia. Are diverite versiuni ale propriei vieti. Pretinde că este o prințesă indiană, uitînd originea ei banală. Altă data spune ca este copil din flori al unui lord englez facut cu o aristocrata indiană. Exotismul și impudoarea ei atrag atenția. A stîrnit entuziasmul bărbaților, a presei și a publicului. Este dansatoarea cea mai in vogă. Cel mai puternic impresar din acea vreme, Gabriel Astruc, ii organizează turnee. Apare la Opera din Monte Carlo, la Scala din Milano, în aproape toată Europa – Berlin, Viena…Se învîrte în cercuri înalte, ii plac mai ales uniformele, o vedem anturata de ofiteri de rang inalt, comandanți de armate, ministri de război, etc.

Suntem in „la belle epoque”, viata e frumosa, lumea se distreaza și Mata Hari, dansatoarea exotică, este foarte curtată. Nu are nicio dificultate sa-si gaseasca amanti bogati si generosi. Societatea inalta depinde de cocote. Fiecare personaj care se vrea important doreste sa se afiseze cu curtezana celebra, imbracata cit mai luxos – fireste pe spezele amantului. Favorurile ei erau extrem de mata hari 7scumpe. Făcea turnee în toată Europa cu spectacolele ei de dans…Ocazie cu care a atras atenția mai multor servicii secrete. Cerul Europei se acoperea de nori negri. In 1914 august, totul se termina. Incepe primul război mondial.

Georges Ledoux seful Biroului 2 – contraspionajul francez ii cere să culeagă informații de pe unde umblă. Europa era-n război și o femeie ca Mata Hari, cu accesul ei în cercurile înalte putea să aducă informații valoroase. Era cetateană olandez, detinea un pasaport cu care putea călători, si în Germania si in Franta. Era celebra, avea contacte in cele mai inalte cercuri… Și nemții au fost interesați de același lucru – o femeie frumoasă, admirată de bărbați, care cunoștea toată lumea bună la Paris. I-au oferit colaborarea, Mata Hari a fost de acord. Imbătrînea (n. în 1876), tinerețea ei trecea, succesele ei de dansatoare și curtezană se diminuau. A schimbat ocupația ei bănoas – dansul – pe alta la fel de bănoasă – spionajul. Amîndouă aveau sexul contracost in fișa postului. Fondurile puse la dispoziție de francezi și germani erau binevenite. In 1914 a fost nevoite să-și vînda casa de la Neuilly, mobilele, blanurile, bijuteriile ca să scape de creditori…A incercat să își refacă la Paris cariera ei glorioas – dar prea scurtă – zadarnic.

A fost capturată după ce un mesaj de la ambasada germană din Madrid a fost decodat de francezi. Aici se vorbea de un agent H-21. Biroul 2 de Informații a considerat că Mata Hari este acest spion, H 21, care se face vinovat de livrarea către nemți a 5 agenți proprii. Este arestată la hotelul unde locuia pe Champs Elisee, în ianurie 1917.. Are loc o anchetă, este judecată într-un proces secret de un tribunal militar. Verdictul a fost – pedeapsa capitală. În tot timpul anchetei și procesului a negat că a spionat pentru germani. In 15 octombrie 1917 a fost executată. Unele zvonuri spun că înainte de comanda foc a lăsat să îi cadă paltonul și că pe dedesupt era goală. Alții că a strigat Vive la France! Alte zvonuri spun că era îmbrăcată luxos, parfumată, cu bijuteriile pe ea. Altele că dimpotrivă era imbrăcată cu hainele de pușcăriaș. Problele tribunalului au fost neconvingatoare. mata hari 2Informatiile pe care le furniza, si pentru care primise bani nu aveau valoare. De altfel Georges Ladoux, care o recurutase in 1916 si-i facuse apoi dosarul de spionaj in favoarea dusmanului a fost arestat ca agent dublu la puțin timp după proces. Pentru destinul ei era însă prea tirziu.

După executie nimeni nu i-a revendicat cadavrul pentru a-l îngropa. Va fi decapitat, iar capul trimis la Muzeul de antropologie din Paris. Restul corpului a fost vîndut Facultatii de medicina si a servit studentilor pentru disectii. In anii 2000 au fost făcute cercetari pentru a-i se găsi capul. Nu a fost gasit. De pe urma ei nu a rămas așadar nimic.

Imaginația populară a fost foarte vie in legătură cu Mata Hari. În 1931 Greta Garbo a jucat intr-un film făcut la Hollywood, rolul Mata Hari, de unde și imaginea de femeie misterioasă, fatală, senzuală, care a rămas. Au apărut între timp sute de volume, s-au făcut mii de emisiuni radio și tv. In anii 60 Mata Hari a fost intruchipată pe ecran de tanase rep 3Jeanne Moreau.

Mata Hari rămîne un subiect. A fost sau nu spion? A fost un țap ispășitor? A fost victima unei operații de propagandă care trebuia să mărească mobilizarea publicului francez impotriva armatei germane în climatul de isterie și teamă din vara 1917? A fost inocentă, așa cum susțin unii dintre biografii ei? Nu stim. Controvesele continuă. În anii 70 au apărut documente din arhivele germane care atestă legăturile ei cu Serviciul de spionaj german condus de Walter Nikolai, dar datele oferite de ea nu aveau vreo insemnatate… A lucrat și pentru francezi si pentru germani. Mata Hari a fost prinsă într-un angrenaj fatal pentru că a neglijat un aspect esential. În 1914 cind a inceput razboiul, la belle epoque s-a incheiat. Anii ei de glorie s-au dus odata cu atentatul de la Sarajevo. Lucru pe care Mata Hari (agentul H 21 ) nu l-a inteles. A trăit o iluzie care a costat-o viața.

*** Fragment din „Repertoarul amorului”, volumul doi, aparut la editura Hyperliteratura, septembrie 2020.

DESKREPORTT

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Antonescu Mircea spune:

    Mata Hari s-a nascut in localitatea Leeuwarden (Olanda) unde eu locuiesc din anul 1990 si nu in Leiden asa cum se spune in aceasta scriere. In urma cu circa 8 ani casa in care s-a nascut a disparut intr-un incendiu, fiind ulterior reconstruita. In fata acestui imobil este o statuie de dimensiuni mici care o reprezinta pe Mata Hari dansind.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!