zidul de la berlinLa 13 august 1961 berlinezii s-au trezit cu oraşul lor tăiat în doua. Un gard de sirmă ghimpată, turnuri de control, bariere, cîini de pază, camioane militare, multă armata estgermană – au apărut pe bulevardele centrale. Se ridica zidul de la Berlin. A fost ridicat ca că oprească afluxul de cetățeni din Germania de est spre raiul capitalist care începea fix o stradă mai incolo, în Berlinul de vest. Pentru lumea civilizată a fost un mare şoc, o surpriză de proporţii produsă de Nikinta Hrușciov și Kremlin.

zidul de la berlin 4A fost un semnal că blocul sovietic pierduse partida. Hruşciov se lăudase că în cîţiva ani va ajunge din urmă ţările capitaliste la standardul de viaţa, în aşa fel ca est-uropenii să nu mai fie tentaţi să fuga în Occident. Vorbe goale, propagandă ! URSS şi aliaţii lor nu ţineau pasul cu boomul economic capitalist. Cum era şi un război ideologic, iar Germania comunistă se depopula cu repeziciune, Kremlinul a luat această decizie.

zidul 2Zidul de la Berlin a fost o ruşine a lumii postbelice. Natura regimului bolșevic, de închisoare a popoarelor, s-a văzut şi mai bine ca niciodată. Acest lagăr începe la vest la Berlin și Praga și se termina la Vladivostok. Au fost inregistrate 1500 de victime, din 61 pina în 89. Toți au fost oameni curajoşi care au încercat să treacă în Vest ca să gasească libertatea si au fost impușcați. Căderea zidului de la Berlin în noiembrie 1989 a fost semnalul că Blocul Sovietic şi-a încheiat istoria. Imaginea mulțimii trecind printre grănicerii est-germani fără să mai fie opriți a rămas pînă azi emblema prabușirii regimurilor comuniste din Europa.

 

*** In 1989 la vremea asta, 9 noiembrie 1989, Conu Alecu Paleologu mă dezmeticeste cu un telefon dat cu noaptea in cap. Sa fi fost cinci, poate șase. Eu cu urechea lipită de Radio Europa liberă, care transmitea incă dinainte de la miezul nopții căderea Zidului de la Berlin, cu zeci de mii de berlinezi pe motociclete, Trabanturi Wartburguri, pe biciclete, pe jos treceau puhoi în partea de Vest a orașului. Conu Alecu a intrat direct in subiect cam așa – Ai auzit! Da, zic eu. Și!?zice el. Gata, s-a terminat ! zic eu. Aha! Așa e! zice el și închide. Cum vedeți, eram f curajosi! Eram eliptici și nu doream niciunul să comentăm mai mult. Eram ascultați și stiam. Amindoi entuziasmați, dornici să schimbăm impresii. A rămas se ne vedem în cursul dimineții. .zidul de la berlin 4

O epocă se termina, dar la București nu era atît de clar acest lucru. România se găsea la alt ceas politic. Bucureștiul se pregătea de al XlV lea congres al PCR. Ceaușescu își aranjase deja realegerea, a cîta din 1965!? Străzile erau pustii, restaurantele nu aveau nimic de servit, magazinele erau goale. Pe rafturi se găsea șampanie Zarea, conserve, creveți vientamezi, și cam atît. Teatrele își terminau spectacolele la opt, la cinematografe filmele nu rulau după căderea intunericului. În cartiere se tăia curentul electric cîte 2-3 ore/seara. Pe străzi patrulau echipe mixte, cu militari, milițieni, gărzi patriotice din fabrici. Atmosferă de stare de asediu. În această stare de lucruri cadeala Berlin zidul. Diferența era uriașă.

Eu eram consemnat la domiciliu.Un tovăraș mă chemase la Capitală la PCR și îmi ceruse ca în zilele alea, zidul 4pină după congres e bine să stau acasă, să nu plec în provincie, să nu mă întîlnesc cu prietenii mei scriitori și mai ales să nu calc prin ambasade.Nu era prima dat -a cind a fost Gorbaciov la Bucuresti, primsem acelasi consemn. Sa stau acasă, să nu ma apropii de delegația sovietică sau de ziariști străini.

***

tanase dracul si mumiaRomanul meu ” Dracul și mumia” (ed TREI 2015 acum în librării ) povestește despre un drac și mumia lui Lenin pe care primul o fură din Piața Roșie. Finalul se petrece la zenitul războiului rece, la Chekpoint Charlie, 1961, locul pe unde se trecea dintr-o zonă în celalaltă. Zidul de la Berlin m-a obsedat toată tinerețea. Am dorit să marchez locul pe care l-a avut zidul în in istoria generației noastre. E inutil să spun că nu am fost la Berlin nici inainte nici după 1989 și că nu am trecut așadar pe la Checkpoint Charlie unde Occidentul și URSS faceau schimb de spioni. În carte – dracul contra Lenin. Sentimentul meu a fost în acel timp că zidul de la Berlin s-a aflat în fiecare punct din Imperiul sovietic, la București, la Praga,la Sofia, la Budapesta, etc. nu doar la Berlin.

O aducere aminte pentru toţi cei care şi-au pierdut viaţa la Zid pentru a-și cîștiga libertatea.

STELIAN TANASE

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!