sfantul iliePe 20 iulie, Biserica Ortodoxă sărbătorește urcarea la cer a Sfântului și Marelui Prooroc Ilie Tesviteanul. În România circa 120.000 de persoane poartă numele Sfântului Ilie.

Sfântul Ilie a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab, în regatul Israel din Samaria. În Vechiul Testament se povestește cum Sfântul Ilie a ajuns la curtea regelui Ahab şi l-a vestit că Dumnezeu va pedepsi poporul cu secetă, dacă nu se va lepăda de credinţa în zeul Baal. Şi pentru că regele, împreună cu poporul lui Israel, nu l-au ascultat, nu a mai plouat timp de trei ani şi jumătate.

sfantul ilie 7Ca să se ascundă de mânia regelui Ahab, Sfântul Ilie a fost nevoit să stea într-o peșteră, după cum îi primise cuvântul Domnului, timp de trei ani şi şase luni unde a fost hrănit de corbi cu pâine şi carne și bea apă din pârâul Cherit, în Hozeva. Spre sfârşitul anilor de secetă, Sfântul Ilie îl convinge pe regale Ahab să ridice un jertfelnic pe Muntele Carmel, unde să se roage lui Dumnezeu reușind astfel să înlăture cultul zeului Baal dar și să aducă ploi și să salveze poporul de la moarte.

În viața sa pământeană, Ilie a săvârşit păcate, cel mai mare fiind uciderea părinţilor săi, la îndemnul diavolului. Dar Dumnezeu l-a iertat, l-a trecut în rândul sfinţilor şi l-a urcat la cer într-o trăsură cu roţi de foc trasă de cai albi înaripaţi. Iar Sfântul Ilie cutreieră norii, fulgeră şi trăsneşte dracii cu biciul său de foc, pentru a-i pedepsi pentru răul care i l-au pricinuit.

sfantul ilie 3În tradiția populară, Sânt-Ilie este considerat divinitate a Soarelui și a focului și de numele său se leagă o serie de obiceiuri și superstiții, mai ales în mediile păstorești.

Sânt-Ilie provoacă tunete, trăznete, ploi torențiale și incendii, leagă și dezleagă ploile, hotârăște unde și când să bată grindina. Sfantul Ilie motaie și îl întreabă din când în când pe Dumnezeu cât mai este până în 20 iulie. Dumnezeu îl amăgește că mai este mult până atunci, ca să nu facă prăpăd peste oameni. Când află că ziua lui a trecut, Sfântul este furios și trimite pe pământ fulgere, tunete și ploi torențiale.

În această zi, se organizau întâlniri ale comunităților sătești numite nedei, se organizau târguri de Sant-Ilie, iarmaroace și bâlciuri, unele păstrate până în zilele noastre.

Sfântul Ilie este considerat și ocrotitorul recoltelor. În această zi nu se lucrează ogoarele de teama pagubelor (traznete, ploaie, grindină) ci se stropesc cu apă sfințită pentru ca să aducă rod bogat în anul următor. Astăzi se culeg și plantele de leac, care se usucă în locuri ferite de umezeală şi se păstrează în farmacia casei în scopuri terapeutice. Tot astăzi se culege şi busuiocul și se duce la biserică pentru a fi sfințit.sfantul Ilie 1

Apicultorii recoltează mierea de albine, operație numită „retezatul stupilor”. Dupa recoltarea mierii, cei din casă, împreună cu rudele și vecinii invitați la acest moment festiv, gustă din mierea cea nouă și se cinstesc cu țuică îndulcită cu miere.

Potrivit tradițiilor, de Sfântul Ilie se manâncă, pentru prima dată în an, din roadele noi de struguri, nuci și alune. În schimb nu este bine sa se consume mere nesfințite și nici nu e voie ca aceste fructe să se bată unul de altul, pentru a nu bate grindina. În această zi, merele (fructele lui Sant-Ilie) se duc la biserică pentru a fi sfințite, crezându-se că numai în acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealaltă.

sfantul ilie  5Daca tună de Sfântu Ilie, vor seca alunele iar merele vor fi viermanoase; daca plouă, va ploua 20 de zile. Tradiţia populară spune că, dacă plouă şi este furtună în ziua de Sfântul Ilie, este bine să ținem ușile și ferestrele bine închise. În acest fel, dracii fugăriţi de furia Sfântului nu au pe unde să intre în casă.

Sărbătoarea proorocului Ilie Tesviteanul este şi ziua Aviaţiei Române, acest sfânt fiind considerat, din 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor.

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!