ANA DE BOURBON PARMA ȘI REGELE MIHAI

ana de bourbon parma 1Astăzi regina Ana de Bourbon Parma împlinește 90 de ani. La Mulți Ani!!! Este un prilej să depănăm împreună împrejurarile triste ale anilor 1947-48 cind regele Mihai și Ana de Bourbon Parma s-au cunoscut și căsătorit.

ana de bourbon parma 3La sfirsitul lunii octombrie 1947, regele Mihai este invitat să participe la căsătoria fiicei regelui George al Vl-lea, Elisabeta. Primul ministru Petru Groza este acord ca Suveranul să meargă la Londra. Şefii comunişti sperau că regele Mihai nu se va mai întoarce în ţară. Astfel chestiunea monarhiei ar fi rezolvată. Mihai era singurul rege rămas în blocul sovietic. În Bulgaria si Iugoslavia monarhia fusese inlaturată. Spre mirarea regelui, Petru Groza îi spune : Trebuie să vă duceţi, altfel se va pretinde că sunteţi ţinut prizonier. De fapt Moscova făcea presiuni pentru lichidarea monarhiei, iar instrumentele lor de la București se pregăteau febril să execute ordinul.ana de bourbon parma 4

Atmosfera din Londra şi de la palatul Saint James contrastau puternic cu realitatea tensionată şi mohorîtă de acasă. Mihai are ocazia să îşi revadă multe rude, venite ca şi el la Londra pentru ceremonia căsătoriei Elisabetei. Acum o cunoaşte pe Ana de Bourbon Parma. „Intîlnirea noastră fost cu adevărat o dragoste fulgerătoare…” îşi aminteşte azi regele Mihai. El nu ezită să o ceară în căsătorie. Logodna are loc după plecarea din Londra, în Elveția la Laussane într-o ceremonie privată. Regele anunţă Guvernul intenţia sa de a se căsători prin ana de bourbon parma 2mareșalul palatului Dimitrie Negel, trimis de la Laussane la Bucureşti. Petru Groza, Gheorghiu Dej, Ana Pauker se aşteptau să nu îl mai vadă pe rege întors la Bucuresti. Căsătoria însemna o sporire a popularităţii regelui. O complicaţie în plus pentru planul inlăturării monarhiei. Căsătoria însemna continuitate, faptul că regele intenţiona să domneasca şi pe mai departe. Guvernul răspunde că nu este de acord, în speranţa că acest refuz il va determina pe rege să nu se întoarcă în țară.

Regele este primit rece de membrii guvernului în gara Mogoşoaia, în contrast cu veselia de la plecarea la Londra. În lipsa regelui pregătirile pentru înlăturarea sa erau gata. Pentru asta Tito venise în România unde este primit triumfal. Tito sfătuieşte comuniştii români şi îi asigură de sprijin. Tito proclamase deja republica la el acasă și se instalase el însuşi ca ana de bourbon parmadictator. Emisarii Moscovei supraveghează pregătirile.

Regele Mihai şi mama sa, Elena, se retrag la Sinaia pentru sărbătorile de iarnă. Crăciunul îl fac în doi, mama şi fiu. Atmosfera este încordată. Este ultimul lor Crăciun în România. Luni, 29 decembrie, seara, mareşalul palatului, Dimitrie Negel, dă telefon la Sinaia, la Foişor, unde se afla regele. Îl anunţă că este invitat să vină urgent la Bucureşti pentru “ discuta cu primul ministru o problema de familie.” Mihai bănuieşte că este ceva în legătura cu anunţata sa căsătorie. Intîlnirea are loc a doua zi dimineata, marţi, în palatul Elisabeta. Ceea ce încă nu ştie regele, este că batalionul de garda a fost înlăturat, iar împrejurul palatului se află trupe devotate Kremlinului şi PCR, unităţi ale Ministerului afacerilor interne şi ale diviziei “Tudor Vladimirescu“ formată în URSS în 1943. Legăturile telefonice au fost tăiate. Regele e prizonier şi nu ştie că i se va cere mihai 44abdicarea. Comuniştii pregătiseră minuţios o sa dea lovitură de stat, ca să schimbe forma de guvernămînt. Nu prin referendum, cum cerea Constituţia din 1923, ci prin forţă. Ei ignoră voinţa poporului român. Dar ordinele Moscovei sînt precise : pînă la 1 ianuarie 1948 regele trebuie alungat. Măsuri militare sunt luate în toată ţara de noul ministrul al apărării numit la 23 decembrie, Emil Bodnaraş.

Petru Groza vine la întîlnire însoţit de Gheorghe-Gheorghiu Dej, şeful PCR, care nu fusese anunţat. Regele e însoţit de mama sa, Elena. Petru Groza are un pistol la el. Se teme să nu fie arestat, ca şi Ion Antonescu. Stie ca regele e curajos. Petru Groza : “ Datoria este să plecaţi.” Și spune in continuare ” Ţara a fost învăţată să vă iubească. De acum o s-o învăţăm să ne iubească pe noi.” Regele Mihai se retrage într-o încăpere alăturată pentru a citi mai atent documentul. Revine în salon pentru a cere explicatii în legătură cu pregătirile militare din jurul palatului. Petru Groza spune că e mai bine să semneze abdicarea, altfel cei 1000 de studenţi arestați vor fi executați. În faţa acestui șantaj și ameninţări, regele semnează. Toată audienţa a durat cam 100 de minute. Regele a semnat actul de abdicare. “ Prin Graţia lui Dumnezeu şi voinţă naţională.

Mihai Ana“Rege al României La toti de faţă şi viitori sănătate ! In viata statului roman s-au produs în ultimii ani adînci prefaceri politice, economice şi sociale, care au creat noi raporturi între principalii factori ai vieţii de stat. Aceste raporturi nu mai corespund astăzi condiţiunilor stabilite de pactul fundamental- Constitutia ţării – ele cerînd o grabnică şi fundamentală schimbare. In faţa acestei situaţiuni, în deplină înţelegere cu factorii de răspundere ai ţării, conştient de răspunderea ce-mi revine, consider că instituţia monarhică nu mai corespunde actualelor condiţiuni ale vieţii ale vieţii noastre de stat, ea repreyentînd o piedică serioasă în calea dezvoltării Romaniei. In consecinţă, pe deplin conştient de importanţa actului ce fac în interesul poporului român ABDIC Pentru mine şi pentru urmaşii mei la tron, renunţînd pentru mine şi pentru ei la toate prerogativele ce le-am exercitat ca rege al Romaniei. Las poporului roman libertatea de a-şi alege libertatea de a-şi alege noua formă de stat. Mihai R. Dat la Bucuresti Astazi 30 decembrie 1947” Va pleca in exil la 3 ianuarie din gara Sinaia.

ana de bourbon parma 5Primele zile ale exilului sunt și cele mai amare. Mihai constată că nici un Guvern nu dorește să ia contact cu el. Nimeni nu se grăbeşte să afle ce se intimplă în România. România făcea parte din zona de influență sovietica și nimeni nu era dispus să irite Kremlinul. Se gindeste sa finalizeze logodna cu Ana de Bourbon Parma prin căsătorie. Căsătoria are loc la Atena la invitaţia regelui Paul al Greciei, cu care regele Mihai se înrudea prin mama lui. Şi căsătoria lui Carol al ll-lea cu Elena avusese loc tot aici. Mihai este primit cu onoruri de șef de stat, i se oferă găzduire ana de bourbon parma 6în palatul regal Tatoi, din Atena. Este tratat cu respect. Căsătoria se desfașoară cu fast. Luna de miere, cei doi o fac în Grecia. Margareta, se naște în 1949, la Laussane. Este primul copil din cei cinci ale cuplului regal, toate fete. Irina, Maria, Sofia, Elena.Regele Mihai I si Principesa Ana de Bourbon-Parma la sosirea la Atena, pentru celebrarea

La 22 1948 Consiliul de Miniștri decide cu formula bizara “ retragerea naționalității romane (în loc de cetăţenie) următoarelor persoane Mihai de Hohenzollern fost rege al Romanei / Elena, mama fostului rege ale Romaniei /Elisabeta de Hohezollern / Ileana de Habsburg / Nicolae de Hohenzollern “
STELIAN TANASE

 

 

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!