CRIZĂ LA LIBERALI

By 19 noiembrie 2015Jurnal de bord

tanase stelian1/ Odată cu desemnarea lui Dacian Cioloș ca premier răceala relației dintre Klaus Iohannis și liberali a devenit evidentă. PNL a crezut că dacă a picat PSD este rîndul lui să facă guvernul. Il are pe Cătălin Predoiu pregătit, cu el s-a defilat în campanie, există și un program de guvernare la care s-a lucrat luni de zile, mai amplu și mai articulat decît cel prezentat de Cioloș. PNL este partidul din care provine Iohannis. Etc. Argumente destule. Iohannis a preferat totuși soluția unui cabinet de tehnocrați, refuzîndu-i pe liberali. Nici Cioloș nu i-a băgat în seamă pe liberali. Propunerile lor nu au fost satisfăcute. În schimbul voturilor lor în Parlament liberalii liberalii nu au primit literalmente nimic. Capacitarea lor de a negocia s-a dovedit zero. Ocupația lor in aceste zile a fost să nu il deranjeze pe Iohannis. De ex. au cerut secretari de stat la toate ministerele. Cioloș s-a făcut că nu aude. Nu la fel a făcut cînd PSD l-a cerut pe Vasile Dâncu vicepremier. Normal era ca și PNL să să aibă în acest guvern un vicepremier.

Pe scurt – PNL a pierdut partida de șah deși a jucat cu piesele albe. Firește în PNL este tensiune și dezamăgire. Nervozitatea este mare. Liberalii se invinuiesc reciproc de situație, unii se dezic de Iohannis și cer un drum propriu pentru PNL. Au ce să-și reproșeze. PNL e un viespar acum. Situatia este departe de a se clarifica.

2/ Asta schimba relatiile în interiorul partidului. Portavocea Cotrocenilor in PNL a fost/este Alina Gorghiu. Ea s-a aliat pînă acum tuturor comandamentelor lui Iohannis. A adus in partid mesajele de la Cotroceni. Nu și invers. De acum insă are o situație șubredă printre liberali. Situație accentuată de faptul că nu a fost aleasă prin voința partidului la un congres ci numită de Iohannis. Protectorul ei acum s-a îndreptat împotriva partidului – spun mulți printre liberali. Alingorghiua Gorghiu are o poziție greu de apărat. Autoritatea ei de lider PNL este in aceste zile la punctul cel mai de jos de cînd a preluat șefia partidului.

Iohannis cu peste 6 milioane de voturi, președinte in exercițiu – are cea mai mare legitimitate. Legitimitatea lui este de necontestat. Dar Iohannis se întîmplă că nu se mai simte confortabil cu liberalii, deși are oameni de maximă încredere la vîrf, alesi de el – Atanasiu, Petrache, Gorghiu. Nici unul nu i-a ieșit din cuvînt. Iohannis și-a pierdut increderea în cea mai mare parte dintre liberali și în partid in general. De la o vreme caută altă soluție. Pe acest fond apariția scenariului unui partid prezindențial (real sau fictiv) în jurul lui Cioloș a fost un cuțit infipt pe la spate. Întrebat de mai mulți lideri PNL dacă va face partid, Cioloș nu a răspuns categoric, nu a zis că e o prostie, nu a negat. A zis că nu știe, să se consulte cu Iohannis. Această atitutudine ambiguă a provocat, natural, o mare tulburare printre liberali.

Alegerile se apropie cu repeziciune. Ce va face PNL!? Dacă vedem bine acest partid chiar are o problemă. Una mare de tot. (VA URMA)

STELIAN TĂNASE

Ilustratia www.rfi.ro www. stelian-tanase.ro

copyright www.stelian-tanase.ro

Alătură-te discuției 5 opinii publicate

  • Dana spune:

    Care Partid Liberal, care „lider” ? Nu exista decat ambalajul cu marca de calitate PNL si in interior o bucata de lemn pe post de ciocolata. Fostii membri ai PDL sunt complet ilegitimi, nu i-a ales nimeni, au ajuns in Parlament doar printr-o lege aberanta. Au scos in fata doi, trei papagali pe post de liberali si vor sa revina la putere clamand „democratia” !
    Pe domnul Tariceanu il vad complet expirat, asemanator unui activist care vine sa demonstreze adevaruri bazandu-se pe cateva fraze si ignorand sensurile si continutul.
    Despre „democratia” spagii nu mai vorbeste nimeni, despre „democratia” haosul legislativ nici un cuvant. Mai mult, indiferent de culoarea politica, sunt foarte agresivi cand li se cere socoteala de catre alegatori. Sunt ofensati: „implicati-va”, ‘

  • Dana spune:

    Cei ce le pun azi intrebari sunt deja implicati! Ei sunt Societatea Civila care are dreptul sa ceara socoteala pentru modul cum dansii si-au facut treaba! Nici macar conceptual nu inteleg cine sunt ei si care sunt obligatiile lor!

  • Paisie spune:

    De cand au iesit de la guvernare sunt in haos.

    Pare ca incearca mereu sa cante o patitura pentru concert cu solist si de fiecare data solistul nu ajunge la concert. De concerto grosso n-au fost in stare nici macar o data desi au incercat mai mereu.

    Spicuiri din arii liberale proaspete si parfumate:

    – circ demagogic pentru sustinerea tvr si apoi ridiculizat Stelian Tanase in Parlament prin votarea raportului de activitatea cu putin mai mult de 100 de voturi

    – motiunea de cenzura in stil neaos dmm (daca merge, merge)

    – tsunami mental cu nasteri de 3 zile in weekend ca nu rezista tarisoara fara asa competente fetze

    – daca strada nu-i vrea pe liberali sa voteze in Bulgaria

    – alegerile anticipate care nu se puteau organiza nici in primul trimestru al lui 2016 intr-o tara fara buget stabilit

    Criza spuneti? Sunteti sigur ca de criza-i vorba?

  • Lucian Papavă spune:

    Maestre ,
    De cand ai plecat de la TVR (sau te-au facut plecat), astept cu nerabdare urmatoarea si urmatoarea postare.

    Maestre , acum cu adevarat imi placi ,

  • Albert Keller spune:

    Dl. Stelian Tanase vede in sfirsit copacii de padure. A trait si umblat in Vest – Vestul european – in timpurile relativ bune cind nu trebuia sa strigi mai mult decit „Jos Comunismul si Securitaea lui Ceausescu” pentru a deveni dizident legitim.
    Intors „acasa” s-a trezit in situatia bizara de emigrant in propria-i tara. Romania a inghetat in anii epocii de aur iar romanii se vad umiliti in continuare de aceiasi primitivi medievali caracterizati de mirlania si neamprostia mioritica. „Tot ce a fost bun a fugit de acolo” spunea Herta Muller – si inca se fuge din perimetrul carpato-danubiano-pontic, as adauga eu.
    UE este noul URSS, o constructie eclectica, care aresteaza popoare de culturi si dezvoltare diferita condusa cu persuasiune de catre imbecili docili si tembeli oportunisti spre colapsul ” civilizatiei liberale vestice”. La romani liberalismul postdecembrist nu a fost altceva decit praf aruncat in ochii prostilor idealisti de catre snobii fitosi cu pretentii intelectuale.
    Romania nu are nici stinga si nici dreapta politica in adevaratul sens al cuvintului ci doar niste traseisti patetici care odata ajunsi in parlament sint gata sa tradeze pe oricine si oricind pentru bunastarea personala. Klaus Iohannis se dovedeste a fi fost o mare teapa trasa romanilor de catre establishmentul american care inca are ceva interese in zona Marii Negre.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!