In 2018 aniversăm un centenar de la crearea statului național unitar român – după cum sună formula oficială. Fiecare epocă are statuile și zeii ei. Se schimbă regimul – se schimbă și statuile și numele piețelor si străzilor. Unele statui sunt demolate și apar vremelnic altele. Ce azi este adorat, mîine este hulit si îngropat. Prezența sau absenta statuilor marchează acest fenomen. Acesta este doar un aspect.

Toate bune și frumoase dacă povestea nu ar avea un puternic iz electoral. Dat fiind centenarul cu simbolistica lui intensă și mai ales fondurile alocate, politicienii s-au gîndit să tragă un mare folos de imagine pe seama lui. Să îsi facă reclamă pe banii noștri. Ei chiar cred că centenarul este o pleașcă ! Un prilej să-și îmbunătățească imaginea și să se pretindă patrioți. De ce? Sunt cu gîndul la alegerile care vin 2019-2020 și speră să capteze inimile și mai ales voturile încă de pe acum.

La București ne așteaptă fix patru mari monumente. Așa că nu se dau legi bune și nu sunt finalizate mari proiecte ( linia de centură, de ex, sau metroul spre Otopeni ) că nu e nevoie de vreme ce se vor tăia atîtea panglici. Spitalele, soselele, canalizarea, transportul, scolile sunt lucruri prea serioase și politicienii nu se pricep. Ei se pricep la paranghelii și chermeze populare, la mitinguri și strîngeri de mîini, la discursuri ocazionale. Așa că e clar, se vor da mari spectacole cu orice prilej. Firește gratis ca să participe tot poporul…electoral.

Campania electorală incepe de fapt în 2018, nu în 2019 cum ar trebui ! Sper să nu se ajunga la cremwursti, fasole, mici și bere gratis! Lumea va participa în sunet de fanfare militare sub un mare tricolor. Vor fi scoși la înaintare veteranii de război în uniforme de paradă cu toate decoratiile pe piept. Televiziunile vor transmite in direct marile evenimente, mai ales că nu le costă nimic. Se vor ridica pentru ocazie cîteva statui de mari dimensiuni. Cel puțin la Bucuresti asta va fi situatia. 1/ „Marea Unire”la Piața Alba Iulia 2/ Se va reface statuia lui Ion C Bratianu acolo unde a fost pînă in 1948 la Piata Universității 3/Pe strada Berthelot (fostă Nuferilor) – statuia generalului francez Phillipe Berthelot 4/ statuia regelui Ferdinand la Piața Victoriei pe locul unde a fost statuia făcută de Mestrovici.

Nu am nimic împotrivă, să fim clari. Am cerut de citeva ori refacerea statuii lui Ion C. Brătianu și cea a regelui Ferdinand. Dar ceva aici lipsește. Întîi de toate sinceritatea (totul este subordonat preamăririi personale a citorva lideri). Apoi lipsește măsura. Cheltuielile puteau fi alocate/distribuite mai chivernisit, pentru lucruri de care să beneficieze concret bucureșteanul. Un exemplu f bun s-ar fi putut găsi in modul cum era chivernisit banul public de către primarii Bucurestiuluii în urmă cu un secol – Pake Protopescu, Barbu Delavrancea, Vintilă Brătianu, Dem Dobrescu.

Avem timp să discutăm despre toate aspectele acestei istorii în lunile care urmează.

BONUS

1.

Bolşevicii, odată impuşi la Bucuresti de tancurile cu stea roşie, nu s-au ocupat numai de demolarea vechilor statui – ale regilor, burgheziei, intelectualilor romani. Au ridicat altele în loc. În 1946, ne-au procopsit cu una în Piaţa Victoriei, “Monumentul soldatului sovietic” de Constantin Baraschi, un infanterist ducînd un steag, ridicat pe o coloană înaltă pentru a fi vizibilă de departe. Amintea oricui şi-ar fi pus întrebarea cine e stăpîn în Romania, chiar vizavi de sediul guvernului. Scopul a fost glorificarea forţelor de ocupatie. A fost inaugurată cu fast, paradă militara, discursuri, cu miniştrii, mareşalii şi consilierii sovietici de faţă. Pastorel a scirs atunci

„Soldat rus, soldat rus
Te-au ridicat atât de sus.
Ca să te vadă popoarele,
Sau că îţi put picioarele?”

stalinA venit apoi rîndul statuii lui Stalin, şi ea un colos, 17 metri, inaugurata în 1951, la 1 mai, opera lui Dimitrie Demu. În 1960, aprilie, a fost inaugurată statuia lui Lenin, în faţa Casei Scînteii, opera lui Boris Caragea. Nici una nu a avut viaţă lungă. În 1961, decembrie, statuia lui Stalin a fost demolată din ordinul lui Dej, care se pliase pe voinţa lui Hruşciov. Lenin a rezistat 30 de ani fără o lună. În martie 1990, bucureştenii au demontat-o. (am participat şi eu ). Presa occidentală a tratat ştirea ca pe un eveniment cu mare încărcătură simbolică. Zace azi lîngă Palatul Mogoşoaia, mîzgălită de nişte îndrăzneţi cu vopsea roşie ceea ce ii da lui Lenin înfăţişarea unui clown. Monumentul soldatului sovietic a fost mai longeviv. A fost mutat în 1990 din locul lui, la primul rond, de pe Şoseaua Kiseleff, apoi a fost scos şi de aici. Se găseste azi în cartierul Aviaţiei, în faţa cimitirului soldaţilor sovietici, coborît de pe soclul lui pe care ne obişnuisem să îl vedem în Piaţa Victoriei.

stalin 42.

În 1949 Pauker, Luca&Dej, aia cu “bagă spaima în burghezi“ (şi chiar o faceau, puşcăriile erau pline), s-au gîndit să îi mulţumească “ celui mai mare om din istorie”, Iosif Visarionovici Stalin. Fără Armata Rosie, cei trei ar fi rămas la periferia societăţii. După ce au demolat statuile lui Carol l şi Ferdinand, a lui Ion şi Ionel Bratianu, a lui Take Ionescu şi Pake Protopopescu, au dat ordin să se ridice o statuie zeului lor, Stalin. Machetele au fost expuse la Palatul Republicii, fost “Regal”, şi vizionate de tovaraşii din Biroul Politic. Au participat la concurs nume grele ale artei oficiale: Ion Jalea, Constantin Baratschi, Boris Caragea, Milita Patrascu etc. Era o chestiune politică de maximă importanţă pentru Dej&compania. Probau, astfel, fidelitatea liderilor comunişti români faţă de Moscova.

lenin 12Un artist sovietic care mai făcuse asemenea monumente hotărăşte cine îl va ridica la Bucureşti: un quasinecunoscut, Dimitrie Demu, (n.1920). Macheta a fost trimisă la Moscova, pentru a primi aprobarea “modelului”. Era cea mai mare statuie a lui Stalin ridicată vreodată. Stalin era sfrijit, foarte mic de statură, cu o mînă inertă, din cauza unei poliomelite din copilărie, cu obrazul ciupit de varsat. Statuia îl infăţisa arătos, cu umerii laţi, impunător. Inaugurarea a avut loc într-o zi de 1 mai, în prezenţa celor trei nelipsiţi: Pauker, Luca, Dej. Se ţin discursuri, fireşte. Apoi,statuia este turnată în bronz. Demu primeşte o uriaşă sumă de bani, un atelier, este decorat, invitat în URSS, ales în diverse organisme. Era doar autorul statuii lui Stalin! La 5 martie 1953 Stalin moare. Piaţa unde se găsea statuia este scena unor ceremonii funebre de anvergură. In 1956, februarie, Nikita Hrusciov, la al XX-lea Congres al PCUS, demască abuzurile lui Stalin, ceea ce s-a numit ana pauker2eufemistic, “cultul personalităţii”, şi lansează “destalinizarea” în blocul sovietic. Dimitrie Demu la Bucureşti din autorul oficial cel mai în vogă devine suspect, şi este tratat ca o relicvă a trecutului, partizan al lui Stalin într-o vreme cînd aşa ceva iţi aducea un stigmat. Nu mai primeşte comenzi, nici premii, veniturile sale scad, într-o lume unde totul depindea de stat.

dej 3În decembrie 1961, după un alt congres al PCUS, în care Stalin este iar “demascat” de Hrusciov, la Bucureşti se hotărăşte demolarea statuii, dupa o plenară de pomină, ţinută la sala Floreasca. Funcţiona aceleaşi sentiment de vasalitate faţă de Moscova. Între timp, Pauker şi Luca disparuseră de la vîrful partidului. Pauker murise, la 3 ianuarie 1960, de cancer, după ce căzuse în dizgraţie, arestată, eliberată, (1952-3). Luca a aflat de demolarea statuii în închisoarea Rm. Sărat unde va muri de sifilis, în 1963. Dej rămâsese la cîrmă şi lupta să supravieţuiască politic. Statuia a disparut într-o noapte, demontată de cîteva zeci de muncitori, patru tancuri şi două buldozere. Un detaliu suprarealist: demolarea s-a făcut cu asistenţa autorului, chemat în acea noapte la faţa locului. Cîţiva ani mai tîrzu, Dimitrie Demu a emigrat în America de Sud unde avea rude. În 1977 a publicat în Franta, la o mică editură, un roman: “Surîsul lui Stalin”, în care işi povesteşte (nu totdeauna sincer) experienţa legată de statuia Stalin. Ar trebui tradusă.

STELIAN TANASE

CITITI ȘI ȘERUIȚI

Copyright www.stelian-tanas.ro

FOTO www.gidromania. com

Spune-ți opinia, fă-te auzit!