BANII GRANGURILOR

tanase 39Nu am nimic populist in mine. Populiștii imi fac greață. Cu aerele lor egalitariste, de săraci prea atenți să nu cîștige cineva mai mult. Sunt o natură exclusivistă, detest morala cu capra vecinului. Mă interesează ce fac eu (de ex. ce carte scriu în momentul de față ) și mai deloc ce fac/zic cei din jur. Românul îndeobște e fff critic cind e vorba despre alții, e un cîrcotaș împătimit. Critică mereu ce fac altii, dar nu e-n stare să și facă el însuși ceva anume și nici să ducă la capăt. E fff ințelegător și prea tolerant în ceea ce îl privește. Rău și resentimentar cu ceilalți. Prefer pînă a da credit cuiva să il văd exact ce știe să facă, (manie de profesor). Ce face de fapt, și apoi abia îi ascult opiniile. In conversații toți sunt breji, la făcut e mai greu.

Românul adesea are un masiv complex de superioritate. Crede că le știe pe toate. De la bătutul cuielor în pereți, la cum se plantează trandafirii, la ecuațiile algebrice și televiziune. De la spațiul cosmic, la transferurile din fotbal, de la ultimele tratamente din cancer, la rețete sigure de slăbire. Nimic nu scapă incompetenței sale. De asemeni detestă haosul și anarhia. Ii plac regulile și legile dar numai cînd se aplică altora. Pentru el personal ar dori să se facă excepție cu argumentele cele mai abracadabrante.

Așa ne-am trezit pe cap peste noapte, pe chestia cu salariile mărimilor, cu tot felul de experți financiari improvizați, moraliști de pripas, băgători de seamă, p-afariști. Ei comentează hamletian de ce se măresc salariile demnitarilor, nene? Parlamentarii de ce să adică să primească mai mult din banii publici decît bețivul satului său dascalul bisericii ori poștașul !? Socoteală e asta!? Parlamentarii supranumerici au făcut țara asta praf și acum trebuie să fie și plătiți bine pentru ispravă! Avem de a face cu cel mai slab Parlament din ultimii 25 de ani. Noroc cu DNA că i-a mai rărit, dar tot nu a fost de ajuns. Explicațiile&teoriile de tot felul fac ravagii. Fiecare, la o partidă de table, se arată a fi un mare cunoscător al secretelor bugetelor românești, de la Pocreaca pînă la Lehliu Gară. Cînd nu sunt firește indignați de nedreptate. Adică de ce ăla să-și tripleze salariul iar el nu!? Ceva insuportabil.

Să nu ne mirăm așadar că mărirea salariilor demnitarilor e subiectul acestei veri. Nu știu de ce ar trebui să fim contra. În principiu. Eu sunt favorabil ideii să nu lăsăm excelențele lor să moară de foame. Au nevoi mai mari decît noi. Pentru un costum mai acătări, pentru un ceas de aur, pentru o vilișoară, o vacanță la Monte Carlo, pentru o amantă. Și nu toți au furat. Unii trăiesc (cîți!?) din leafa de parlamentar, de ministru, de consilier, cca 1000 euro/lunar.

Și zău, sunt de acord să-și mărească lefurile. Cu un singur amendament. Să se înceapă măririle cu pensiile. Apoi să vină la rînd lefurile învățătorilor și profesorilor. S-a votat cîndva o lege care prevedea dublarea lor. Lege neaplicată nici pînă azi. Apoi să se mărească lefurile medicilor. Abia la sfîrșit, dragii mei, parlamentarii nu au decît să-și mărescă și ei lefurile. De acord!? …Nu de alta, dar grăbiți să se ajungă și la ei cu mărirea vor acorda mai repede drepturile celorlalți. Altfel, după ce parlamentarii, miniștrii se văd cu pepenii în căruță toamna care vine, sigur vor uita de necăjiții României. Și nu sunt ei ăia.

STELIAN TĂNASE

Alătură-te discuției 8 opinii publicate

  • clujean spune:

    sa nu castige cineva mai mult fara sa merite, cetatene, asta e esenta capitalismului real!

    • Valentin Munteanu spune:

      Capitalismul in absenta ideii de natiune e seminar de scoala proasta.

      Iar cum sta treaba cu natiunea ne-a povestit Tutea: o familie. Si l-a confirmat mama sa. „Analfabeta” a replicat ca fiul sau stie destula carte pentru intreg judetul. (era cea mai mare forma administrative pe care o putea cuprinde!)

      Nu am nici o garantie ca urmasii mei vor fi asemeni mei. Mai buni, mai prosti..
      Astazi gandesc unii pentru mine, maine, poate, urmasii mei pentru ganditorii de astazi. (nu interpretati comunist aceste randuri, exista si alta cheie)

      Problema meritului e falsa. Performanta-i altceva. Si nu e mereu lucrativa, insa e mereu folositoare!

  • Valentin Munteanu spune:

    Spun si eu, precum isi amintea Sergiu Celibidache despre ce-a mai simpla „evaluare” pe care i-a facut-o vre un ascultator:

    Asta e, domnule Stelian Tănase!

  • Stelian Tănase spune:

    Greu de apreciat cetatene ce este meritul. Mai ales in capitalism. Un medic merita mai putin ca un bancher sau ca un broker!? Dar un actor ? Dar un fermier ? un IT -ist ?

    • Claudiu spune:

      Toti cautam meritul….ei bine…nu o sa-l gasiti! Depinde de asteptarile fiecaruia..
      Nu uitati ca oamenii se uita la conducere si ii imita pe acestia. Daca ei isi maresc salariul, oamenii ce ar putea sa isi doreasca? Daca ei sunt smecheri, oamenii incearca sa fie si ei. Daca ei fura, ei bine…..unii refuza si incearca sa aduca pe cineva de o moralitate necontestata …asa cum e Regele

      • Valentin Munteanu spune:

        Meritul e o chestie care nu trebuie sa stea la baza retribuirii.
        E o recunoastere a unor calitati, a unor contributii si, paradoxal, nu de fiecare data a unor performante.
        Meritul ti-l acorda cineva, persoana sau grup (cerc stiintific, literar sau chiar partid).

        Tocmai acest „merit” a fost exploatat pana in 1989 de nomenclaturisti.
        Iar meritul avea proprietatea de ereditate, cam ca acum…(si nu doar in tvr)

        Este contraproductiv sa stai mot desi sunt altii mai buni (si in sens uman nu doar de capabil) si sa nu-i lasi pe acestia sa lucreze pentru tine. Acesti natangi, de astazi si de ieri dopotriva, compenseaza aceasta prin furt, in dispretul tuturor, si-i lucreaza pe cei care-ar putea aduce bunastare fiecaruia.

        Toata lumea zice ca-i din cauza comunismului. Ne e oameni buni.
        Comunismul a fost o ciuma pe care niste fameni au hibridizat-o cu fals patriotism si au servit-o natiei.
        Famenii sunt cauza mereu.

        Si molima asta a reusit sa distruga si atitudini sanatoase. Nu doar sa vorbeasca rau de ele ci sa le inhibe definitiv.

        Acum a vrea sa stii istorie e rusinos pentru caprea seaman cu dosarul de cadre, originea sanatoasa.
        Daca vorbesti despre spirit national esti retrograde ca prea seamana cu patriotismul comunist.
        Daca stai drept si nu vrei sa te dai in laturi(sic!) din fata puhoiului de uraciuni ce se abat catre tine se zice ca te tii de scaun. Ba mai esti catalogat si drept cinic. Cum era: Dumneavoastra plecati si noi ramanem, ca am maischimbat vre o 6 PDG.
        Si cate si mai cate….

        Imitarea conducerii e o nenorocire pe care am invatat-o in communism. Doar cei din conducere erau de valoare. Celibidache de exemplu era considerat, si de noi romanii, cu putine exceptii, un clov. Este ca nu va vine sa credeti?

        Ca veni vorba de cuie si merite. Noi am ajuns in asa hal incat daca batem un cui strimb nu-l scoatem si-l batem din nou ci ne straduim sa-l indreptam „din mers”. Asta-i prostie, nu nebunie!
        Care merite, oameni buni?

      • Valentin Munteanu spune:

        Ca si eu sunt tot un natang o demonstreaza omiterea personalitatii MS Regele Mihai I care a fost pomenita in comentariu. Sper, ma rog, sa fie pomenita in veci de asta natie.

        Nu sunt nici regalist nici republican. Cred doar in valorile democratiei.

        Ce nu dorim noi romanii sa intelegem e ca Majestatea Sa s-a opus nu comunismului (ce sa ai impotriva unei idologii imbecile, ca multe altele) ci instaurarii autoritatii comuniste, adica a famenilor.

        Si „virilii” natiei il acuza de tradare. Eroism e intreaga viata a Majestatii Sale, pusa in slujba natiunii romane, nu sa mori prosteste cum si-ar fi dorit „virilii” nostri conducatori (vechi sau noi).

        Traiasca Regele!

  • Ceianu Cornelia spune:

    Legi, ordonante facute pe genunchi pentru al de tipa mai tare . De cand a crescut salaiul minim, pentru jumatate dintre salariatii Romaniei, veniturile s-au „aplatizat”la acest nivel. Eu vreau sa vad : a. cat poate plati bugetul acesta, cu pib -ul unei economii in crestere (!), b. cum se raporteaza la salariile din omeniul privat, ca aceia creeaza pib-ul; c. cum se ierarhizeaza salariile bugetarilor in functie de utilitatea muncii si de performanta ei. Vreau sa vad principiul si criteriile. Si aici Domnul Presedinte pe care l-am votat ar fi putut sa aiba o opinie, eventual, o alta opinie.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!