CIOLOȘ, ISĂRESCU, STOLOJAN

By 11 noiembrie 2015Jurnal de bord

tanase 111Din decembrie 1989 pînă azi România este la al treilea guvern nepolitic, așa-zis de tehnocrati. Cel condus de Theodor Stolojan ( 16 oct 1991 /19 nov. 1992 ), al doilea condus de Mugur Isărescu, (.22 decembrie 1999 – 28 dec 2000..) și de ieri se incearcă al treilea. Toate trei aceste guvernele au fost „guverne de alegeri”.

Guvernul TEODOR STOLOJAN. În septembrie 1991 guvernul Petre Roman a fost răsturnat de o mineriadă. Stolojan, ministru de finanțe, a fost adus să preia guvernul. A fost propus pentru șase luni, dar cum partidul lui Iliescu, FDSN, avea nevoie de timp pentru a se consolida in teritoriu, Stolojan a rămas un an la Palatul Victoria. Dintre miniștrii săi amintesc pe – Mircea Ionescu Quintus, Traian Băsescu, Dan Ioan Popescu, Adrian Năstase, Ludovic Spiess, Victor Babiuc. Lumea își aminteste că Guv. Stolojan a naționalizat valuta, obligînd populația să o transforme in lei la un curs impus de stat. Tot atunci s-au liberalizat prețurile și s-a incercat recapitalizarea băncilor. Alegerile s-au organizat la 27 septembrie 1992 și au fost cîștigate de FDSN și Ion Iliescu.

Guvernul MUGUR ISĂRESCU a venit tot în condiții criză. Guvernul Radu Vasile s-a sabordat, miniștrii au demisionat in bloc și l-au lăsat pe Radu Vasile singur în guvern. Impins de la spate de Emil Constantinescu, intr-un moment de maximă avarie a economiei, Radu Vasile a dost totusi convins să renunțe. Primul minstru a devenit guvernatorul de atunci și de azi al Băncii Naționale, Mugur Isărescu. După cîțiva ani de cadere (1997-9) economia decolează în acel an, 2000. Mugur Isărescu s-a lansat apoi ca independent în cursa prezidențială împotriva lui Theodor Stolojan, devenit liberal. Amîndoi vor ieși din cursă, plasați dupa turul 1 pe locurile 3 și 4, deschizînd culoar pentru Ion Iliescu (ciștigător) și Vadim Tudor. Dintre miniștrii acestui guvern amintesc – Petre Roman, Anca Boagiu, Dudu Ionescu, Crin Antonescu, Valeriu Stoica, Ion Caramitru, Traian Băsescu, Andrei Marga, Radu Ciumara, Radu Stroe, Radu Berceanu, Decebal Traian Remeș, Victor Babiuc. etc.

După cum observăm, ambele guverne au fost împănate de politicieni. Tehnocrați propriu-ziși, ne-membri de partid, proveniți din mediul academic sau din administrație au fost puțini. Guvernul CIOLOȘ este de asememnea guvern apărut dintro criză și are menirea să organizeze alegeri – locale și parlamentare la anul. Va dura cam tot un an, firește dacă trece hopul votului de investitură și dacă va supraviețui pînă la termen. (alegerile parlamentare, nov 2016) . In aceste zece zile trebuie să își completeze lista de miniștri. Unii vor fi serviți in plic de la Cotroceni. E reverența față de Iohannis că l-a desemnat premier. Deși i s-au dat asigurări că își va alege singur echipa, afirmația e doar pentru public, nu are acoperire. Alți miniștri vor rezulta din consultările cu partidele. Fiecare va încerca să își plaseze oameni de incredere în executiv. Nici serviciile nu vor absenta de la masa de joc. Nici BNR.

STELIAN TĂNASE

copyright www.stelian.tănase.ro

Alătură-te discuției 3 opinii publicate

  • Marian spune:

    Daca va reusi sa gandeasca directiile de dezvoltare necesare si sa construiasca politicile necesare, conteaza mai putin cat va dura acest guvern. E necesar un nou acord politic pe directiile necesare identificate de noul guvern exact ca in cazul USL. Directiile corecte ale vechiului guvern trebuie urmate, cele gresite trebuie ajustate. Sa nu uitam ca inclusiv codul fiscal a avut consens politic.

    Daca o vom tine din reset in reset, din moment zero in moment zero, o sa ne batem joc, de fiecare data cand se schimba guvernul, de resursele cheltuite de guvernele precedente. In aceasta maniera beneficiile pentru cetateni nu vor aparea vreodata!

  • Dana spune:

    Zilele acestea mi-a rasunat incontinuu in mintie citatul biblic: „Incurcate sunt caile Domnului”. Timpul istoric are o formula difertita de timpul nostru. In opinia mea am progresat permanent doar ca nu putem percepe asta. Pana si sub Basescu am progresat desi nu am trait vremuri de mai mare ura, scandal, dezbinare si coruptie. Este posibil ca in acesti ani sa fi varsat tot ce am avut in noi mai mizerabil si o echipa de psihologi si psihiatrii sa ne spuna ce exprimarea acestor sentimente ne-a facut mai bine decat suprimarea interna a lor. Cred ca am vomitat ca natie tot ce am avut mai rau in noi si ca vom putea de acum sa mergem mai departe cu sansa de insanatosire. Ma bucur ca Ponta a demisionat, ii multumesc pentru asta. Guvernarea lui a fost un progres (sa nu uitam cum a preluat Romania) dar era momentul sa plece. Prin demisie si-a asigurat un viitor politic si a dat o sansa PSD-ului pentru viitor. Nu se stie daca PSD-ul este capabil sa valorifice aceasta sansa din moment ce a avut „alegeri” cu un singur candidat si o opozitie de scena a unui artist, ca dovada a adoptarii profesionalismului in partid. Basescu nu a fost capabil de demisie cum nu este acum de pensie. La un moment dat trebuie sa te retragi din viata executiva si sa ramai la dispozitia generatiei viitoare doar ca figura consultativa.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!