CÎȚI CARTOFI ÎNCAP ÎNTR-O PENSIE

004Legea pensiilor ar putea fi modificată din nou. Ministrul muncii, Mariana Câmpeanu le-a cerut deputaților din comisia de muncă să vină cu propuneri noi. „Problema de fond este că cei din sistemul de apărare şi din celelalte sisteme nu sunt mulţumiţi de rezultatele care au fost puse în practică în urma micşorării pensiilor acestea speciale. Şi atunci problema este ce facem. Indiferent că preluăm sugestiile pe care le-a făcut Avocatul Poporului, fie că modificăm tot sistemul de legi, fie că aştept din partea dvs orice iniţiativă şi orice propunere pentru că în final trebuie să reparăm lucrurile care trebuiesc reparate”, a explicat ministrul liberal.

Problema este ca nici ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, nici fostul ministru al apărării, Corneliu Dobritoiu, nici chiar premierul Victor Ponta nu ştiu ce ar trebui făcut. eea ce se știe este că în urma legii pensiilor, celebra lege adoptată iniţial în septembrie 2010 cu ajutorul aritmeticii originale a Robertei Anastase, celebra lege retrimisă de Cotroceni Parlamentului şi adoptată în decembrie 2010, a dus la o serie întreagă de nemulțumiri, mai ales in rîndul pensionarilor militari. Inițiată la presiunea FMI, recalcularea pensiilor speciale a însemnat includerea acestor pensii intr-un mecanism de calcul pe bază de contribuții. Dar cum militarii nu au contribuit, ci pentru ei a contribuit pină la un punct statul, recalcularea s-a dovedit în multe situații defavorabilă. În plus, au apărut exemple cu pensii de 9000 la 12000 de RON, calculate conform unor reguli ciudate, drept procent din venitul ultimelor luni de activitate, cum au fost cazurile prezentate de presa ale unor aviatori.

074Nici guvernul Boc şi nici guvernul Ungureanu nu au rezistat lobbyului puternic al acestor categorii speciale. Liderii PDL au repetat pină în pragul alegerilor că recalcularea pensiilor militarilor s-ar fi făcut de fapt în plus, nu în minus, dar din cauza unor cazuri izolate, ea a fost prezentată ca o bilă neagră împotriva guvernului. Cert este că in baza unor criterii şi metodologii neclare, recalcularea pensiilor militarilor din 2011, făcută în vremea ministeriatului lui Gabriel Oprea, ridică mari probleme. Corneliu Dobritoiu, ministru PNL în guvernul Ponta 1, a făcut o verificare pentru ca aşa-zisele reguli de recalculare a făcut ca unii subofiţeri să aiba pensii mai mari decît generalii. El spune că „s-a lucrat foarte repede, neprofesionist”, că „sunt greșeli mari” si că statul trebuie să plătească în plus o sumă care depășește 200.000 de RON”. Exista insă şi militari care au primit in această perioada sume mai mari decît cele cuvenite.

Aici a venit rindul premierului Ponta să se descurce cu acest cartof fierbinte. Darm atenţie, ministrul neregulilor din vremea lui Boc este vicepremierul de astăzi: Gabriel Oprea. Cum să-l vorbești de rău pe ministrul cînd tu l-ai promovat vicepremier?! Așa că Victor Ponta este in căutare de ţapi ispăşitori. „Au existat probleme de calcul. Dacă există ceva la Parchet, trebuie să știm, să vedem dacă e cineva vinovat și va fi tras la răspundere. Vorbesc de cei care au calculat documentele primare. Nu miniștrii calculează. Nici fostul nici actualul ministru nu calculează pensii și au atribuții legale”. Ponta caută şi liniște, citez: „Vreau s-o audă toată lumea de la mine: nu se recalculează pensii. (…) Ceea ce vreau să transmit foarte clar că e vorba totuși de 160.000 de oameni care au muncit pentru țara asta, au luat corect pensii și nu vreau să existe vreun motiv de panică sau de neliniște în ceea ce-i privește. Dacă sunt cazuri punctuale, o să le analizăm, dar nu vreau să apară o nouă problemă uriașă care să stârnească panică”.

Să stîrnească panica printre militari, n-ar fi intr-adevăr o idee bună. Dar să fie corectare matrapazlîcurile şi erorile lui Gabriel Oprea ar fi cazul. Ce dacă e vicepremier !

Spune-ți opinia, fă-te auzit!