DANIELA HOBAJ

Reţeta de clătite umplute este o gustare dulce între mese, consistentă şi specială prin prezentare şi servire. Voi folosi ca de obicei reţeta bunicii mele pentru clăite, iar umplutura propusă este o dulceaţă proaspătă de frăguţe (căpşuni de grădină). Vom servi alături de o budincă de vanilie şi ornăm cu glazură de ciocolată şi mentă.

Ingrediente clătite: 4 ouă, zahăr (3 Lg), făină (12 Lg), 700 ml lapte, 2 plicuri zahăr vanilat, coajă de lămâie, esenţă vanilie, sare, ulei.

Preparare clătite:

> amestecăm 4 ouă cu 3 linguri zahăr şi zahărul vanilat (2 plicuri), un pic de sare, apoi adăugăm treptat făina (cca. 12 linguri) întâi jumătate şi apoi restul amestecând până se încorporeză total, amestecul este gata când are consistenţa unui aluat.

> treptat adăugăm laptele amestecând continuu ( la început, de 3-4 ori numai câteva linguri, astfel nu se formează cocoloaşe), este gata când are fluiditatea amestecului obişnuit de clătite, aici bunica adăuga un pahar mic de sifon, pentru aromă adăugăm un pic de coajă rasă de lămâie şi esenţă de vanilie.

> încingem o tigaie neaderentă şi uşoară, ungem cu ulei, scurgem într-o cană surplusul şi turnăm cu polonicul compoziţia de clătite, întoarcem clătita şi pe cealaltă parte, repetăm acest pas pînă se termină compoziţia de clătite (tigaia se unge cu ulei după maxim 2 clătite, astfel nu se prind).

Ingrediente umplutură şi decor: 400 g fructe, zahăr (3-4 Lg), 1 pahar apă, zeamă de lămâie, pentru decor: 100g ciocolată simplă+ 1 Lg unt, 1 plic budincă+ zahăr+ 1/2 l lapte

preparare umplutură:

> spălăm şi curăţăm fragii/căpşuni şi pregătim într-o oală mică cu capac o dulceaţă proaspătă din fructe, 3-4 linguri zahăr şi 1/2 pahar de apă.

> dulceaţa pentru umplutură este gata când zeama a scăzut suficient, adăgăm arome după preferinţă: zeamă de lămâie, vanilie.

Budinca de vanilie se prepară după instrucţiunile de pe plic cu 500 ml lapte, iar pentru topping vom folosi o ciocolată simplă topită, amestecată cu o lingură de unt pentru strălucire. Pentru săculeţii surpriză formaţi de clătita umplută vom avea nevoie de o funie cu care să-i legăm: se taie cercuri dintr-o lămâie şi se scoate mijlocul cu un vârf de cuţit, astfel rămâne un inel din coaja de lămâie, acesta va fi funia noastră.

Servire: clătita nu se rulează, ea va forma un sac pentru umplutură legat cu inelul din coajă de lămâie, lângă săculeţul cu surprize se toarnă budinca şi se ornează frumos cu glazură şi frunze de mentă. Prezentarea şi servirea sunt foarte importante pentru impresie, gustul şi aroma însă sunt adevărata cireaşă de pe tort.

Se pot realiza funcţie de anotimp şi imaginaţie diferite combinaţii inedite (de ex. afine cu brânză de vaci, ciocolată/sirop de afine şi frişcă, clătite cu gem de zmeură, îngheţată şi glazură).

Clătitele umplute se servesc ca gustare între mese, cu 1 oră înainte de prânz sau cină. Reţeta este ideală pentru invitaţi speciali, o seară romantică sau un răsfăţ de duminică în familie :D.

Sper că reţeta propusă v-a inspirat şi vă doresc poftă mare şi o vacanţă cât mai dulce :)

 

 

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!