la dolce vitaPovestea de amoroasă în care a fost surprins expreședintele Franței, Francois Hollande cu actrița Julie Gayet a produs multa vilva. A fost de fapt o istorie veche mereu reluată. Ea are cîteva teme cu variațiuni de care mă ocup relativ frecvent pe blog. ( vezi fișele pentru volumul „Repertoarul amorului”care apare in luna mai la editura Hyperliteratura ). Am relatat numeroase povești de acest tip. Mă interesează o tipologie a cuplului legată de poveștile de iubire – cum încep, cine sunt personajele, din ce medii provin, cum se derulează, cum se sfirșește. Cînd e vorba de politică povestea se acutizează (vezi și cazul Hollande, dar și regele Caro&Elena Lupescu, Wallis Simpson&regele Edward, Mussolini&Clara Petacci, Hitler&Eva Braun, Bill Clinton&Monika Lewinski, etc. )

Este aici un joc f. interesant între puterea formală și puterea informală. Dramele de aici decurg. Tema e simplă – un președinte – ca in Partida de vânătoare – are o amantă. Ce decurge de aici? Pină să mă apuc de lucru- de scris propriu zis – mi-am făcut lecțiile cercetînd cîteva sute de istorii asemănătoare, reale. Povestea mea este o ficțiune. Un thriller politic care se termină prost – ca orice poveste bună. Lumea politică e o lume apartem mă învîrt in ea de 29 de ani. Mi s-a parut că după 8 romane ar fi momentul să scriu ceva/o poveste din acest mediu, politic. Personajele, intrigile, atmosfera imi sunt familiare. Iluziile mele sunt minime în ce privește eroii. Știu cu cine am de a face. Cinismul, ambițul, vanitatea nemăsurată, lașitatea, drogul puterii, afrodisiacul succesului, corupția, minciuna, ipocrizia, pofta de banii mulți, etc sunt ingredientele corecte pentru a face o descriere exactă. E apoi acest damf de Balcani al Bucureștilor care merita exploatat.

maruca cantacuzinoRelația în afara căsătoriei este o instituție esențială a oricărei societăți – modernă și nemodernă. Formele diferă – concubina, amanta, curtezana. Puterea exercitată de aceste femei este uneori foarte mare, alteori insignifiantă. Depinde de ea, dar și de el și de moravurile epocii. Ea nu există decît în măsura în care el o iubește, e dependent de ea sexual. El există și fără ea și nu are același statut. Eventual o înlocuiește cu alta, mai tînără, mai experta în amor. Curtezana este o apariție la curte, împodobește o curte de aristocraţi și pe rege, este o prostituată de lux. Concubina are un protector puternic, un fel de soț recunoscut public.

elena lupescu 1E o postură oficială. Dna își etalează darurile primite în schimbul frumuseții ei – trăsuri, cai, bijuterii. Și bărbatul se mîndrește cu achizițiile, este o marcă a prestigiului său, a bogăției, autorității și virilității sale. Dacă stăpînește o asemenea zeiță înseamnă că e în putere fizică și mentală și poate conduce statul. Concubinele locuiesc de regulă cu iubiții lor, potenți și influenți, dar nu se căsătoresc din cauza prejudecăților societății și elitei, fie din calcul politic.

repertoarul amoruluiÎn schimb amanta se ascunde, este o relație tăinuită. Ea nu are satisfacția să o știe toată lumea ce personaj puternic are în pat, pe cine țíne sub ascultare cu farmecele ei. Este limitată în mișcările ei de căsătoria lui. Este un “menaj în trei”. Secretul este esența acestei relații. De aici și caracterul ei exploziv. Orice indiscreție poate provoca o dramă politică, o afacere de stat, căderea unui ministru, pierderea alegerilor. Societățile democrate oricît ar fi de liberale și tolerante sunt pudibonde, ipocrite, au un dublu discurs, un dublu standard. Dar amantlîcul nu cere ca onassis callasbărbatul să fie neapărat cineva important, puternic.

Legăturile extra-conjugale sunt prezente în toate straturile sociale ca urmare a plictiselii, dispariției atracției erotice dintre soți, din obisnuință, etc. Nume consacrate pentru povești cu curtezane, amante, concubine – regele Ludwig al Bavariei – Lola Montes, Marie Duplessis cu Frant Liszt și Dumas fiul … Marilyn Monroe/Kennedy. La noi regina Maria cu Barbu Știrbey și apoi cu colonelul Boyle, Elena Lupescu cu Carol al doilea, Martha Bibescu cu regele Alfons al Xll-lea și colonelul Thomson. Le găsiți pe blog făcind click pe numele lor. Lista este lungă.

Chestiunea care mă interesează este rolul jucat de aceste legături (ne)secrete în deciziile politice. Ele fac istoria.

Fragment din volumul „Repertoarul amorului” in curs de aparitie la editura Hyperliteratura.

Precomandați! #cititoriresponsabili #repertoarulamorului”

Vezi trailer https://youtu.be/VQDUrBQuc_8

STELIAN TANASE

DESKREPOR

Spune-ți opinia, fă-te auzit!