CU MELEŞCANU, FĂRĂ TĂRICEANU

By 23 aprilie 2013La zi

024 (2)Ieri la Athenee Palace a fost o îmbulzeală provocată de ameninţarea lui Crin Antonescu tot de ieri. Pe scurt cei care sunt amestecaţi, a zis liderul PNL, în organizarea Iniţiativei România liberală vor fi excluşi din partid. Astfel a atras atenţia asupra unui eveniment care ar fi putut trece neobservat. Normal, că massmedia s-a înghesuit. Am văzut o mulţime de gazetari de toate orientările, plus camere teve. Au venit să ia imagini şi declaraţii de la viitori excluşi.

Cel mai frapant aspect a fost absenţa lui Călin Popescu Tăriceanu, dublată de prezenţa lui Teodor Meleşcanu, directorul Serviciului de Informaţii Externe. Ştiam că iniţiatorii au pus pe picioare IRL, tocmai pentru a-i crea lui Tăriceanu un vehicol pentru a reveni in primplanul PNL. Anul viitor Antonescu fie ajunge la Cotroceni, ca preşedinre, deci părăseşte cu acte in regulă PNL, fie nu ajunge, şi, cum a 014 (2)şi promis, se retrage din partid. Faptul că Tăriceanu nu era in sală îmi spune că acest scenariu s-a defectat pe parcurs. Presupun că prezenţa celor de la Forţa Civică (Mihai Răzvan Ungureanu), PNTCD (Aurelian Pavelescu), PDL (Sever Voinescu, Toader Paleologu) etc. l-au făcut pe Tăriceanu să se retragă. Poate şi alte motive. Agenda IRL s-a schimbat, ţinteşte alte lucruri.

Atmosfera din sala dădea a înţelege ca cei prezenţi sunt aproape de o formulă comună cu care să participe la viitoarele infruntări electorale. Eşecul tuturor celor implicaţi în 2012 a fost o lecţie dură, USL a luat aproape tot. Dorinţa unui comeback este puternică, dar cred că lecţia din 2012 a fost prost înţeleasă. O iniţiativa numită „Romania liberală” ar trebui înainte de toate să ajunga in alte zone, de unde să extragă nume noi, oameni interesanţi, cu idei noi, necompromişi de tot felul de combinaţii politicianiste. Apelul la acealeaşi nume, la oamenii tuturor conjuncturilor, la partide care există numai pe hîrtie, nu duce nicăieri. Sunt indivizi gata să se ofere mereu şi se înghesuie prin televiziuni ca să mai afle lumea de ei. Ei nu pot fi baza niciunei constructii civice sau politice. Or, la Athenee Palace erau mult prea multe figuri uzate, fără un viitor politic. E un drum barat.

037 (2)Şi reacţia lui Crin Antonescu a fost deplasată. Un partid modern nu stă numai pe filiale. Un partid modern are multe asociaţii, fundaţii, grupuri informale in inzerior sau în jurul lui. etc. Ele sunt interfaţa cu societatea şi ating mult mai multe sensibilităţi şi interese decît o face un partid ( preocupat doar de campaniile electorale şi eventual de guvernare). Aşadar ele nu trebuie interzise ci încurajate să apară şi să activeze.

Confuzia a fost starea de spirit de la Athenee Palace.

 

Alătură-te discuției 7 opinii publicate

  • Adi spune:

    Daca n-ar fi de-a dreptul tragic, ar fi doar un joc hilar. Insa astazi, pana si prostii (apud Nicolaescu) au sansa sa vada cine si cum polenizeaza partidele… si din ce… directii… misto democratie, cu actori grabiti.

  • paul simion spune:

    Daca Tariceanu ar fi venit ,ar fi fost ca si cum ar fi tras cu gloante oarbe ;prea multa lume neavenita si fructul nu este inca copt.
    Maestrul Melescanul ,nu a mai vrut sa citeasca rapoarte trucate [si platite nepermis de mult ! ] si a venit el insusi sa ia pulsul cu propii lui ochi .
    Ca sa spun asa ,cei doi s-au inteles ,fara macar sa se vada !

  • ana spune:

    Se doreste mai mult a fi o organziatie civila pentru promovarea valorilor de dreapta si nu un partid. O alta oferta electorala nu exista, adica alti politicieni. Cu ce politicieni avem se lucreaza.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!