CUM SĂ ÎNVEȚI DIN ÎNFRÎNGERI – CAZUL PSD

By 21 noiembrie 2014Jurnal de bord

tanasePSD are ocazia acum să se reformeze. Nici nu are incotro. Dacă nu o face va dispărea sau va fi un partid mic, de pluton , cedînd locul altui partid de stînga, nou. În politică nu înveți nimic din victorii, înveți numai din înfrîngeri. Prin ce a trecut Ponta, candidatul stîngii, este mai mult decît o înfrîngere (cum au suferit Geoană și Năstase) este o catastrofă. De ce s-a întîmplat așa ? Comentatorii s-au oprit la lucruri aflate la vedere. La cauze de suprafață. Cum ar fi minciunile, agresivitatea lui Ponta, campania vulgară,etc. Sunt reale aceste cauze, dar e prea puțin, nu explică mare lucru. Exista și o altă cauză, mai adîncă.

Anume – PSD și-a atins și în 2014 bazinul electoral, a luat maxim din ce putea lua. Dar tot nu i-a fost de ajuns pentru o victorie. De 25 de ani electoratul său vine disciplinat la urne și dă votul încă de la prima oră. Este un electorat, cum arată cifrele, de vîrsta a treia, cu un nivel de educație slab pînă-n mediu, predominant rural, defavorizat, etc. Marile orașe, în mare parte nu dau cîștig de cauză PSD-ului. Aici lucrurile se amestecă. De cele mai multe ori cu cît orașul este mai mare, (eventual universitar) PSD pierde. Unul din cîștigurile faptului că Iohannis s-a impus, este acela că electoratul lui este unul tînăr (a fost votat de tineri și de generația medie), mai școlit, urban – este electoratul dinamic. Asta înseamnă că există o masă critică de modernizare care poate imprima o direcție spre Europa perioadei care urmează.

În plus votul în 2014 a urmat harta sărăciei. Săracii au votat Ponta. Acesta fiind zise, PSD știe că nu poate cîștiga nici în viitor alegeri. Bazinul se va restrige și mai mult. Atîta vreme cît există o alternativă pe dreapta PSD va pierde – in 2016 si in 2020. Bazinul PSD s-a restrins de la alegeri la alegeri, iar liderii PSD nu au reușit să se mute în alt bazin electoral. Nu au reușit nici să se rebrenduiască pe urban și acum partidul plătește prețul unei mutații sociale inevitabile. Discursul prourban, european ținut de Năstase, Geoană și Ponta nu a fost de ajuns pentru a cîștiga voturi semnificative din aceste zone.

Bref, electoratul tradițional, conservator, a rămas baza partidului (tot mai redusă) în acești 25 de ani. Așa că discursul liderilor/candidaților săi s-a axat pe valorile lumii românesti inapoiate. O pierdere semnicativă a adus-o și disparitia proletariatului urban odată cu falimentul industriilor ceaușiste după 1989. Coloanele de muncitori venite la București să scandeze ‘Noi muncim noi nu gindim ! ” nu mai există. Supraviețuitorii lor culeg căpșuni în Spania, asfaltează șosele în Italia, ingrijesc bătrîni în Germania. Aici erau niște milioane de voturi care nu mai există. Masa de manevră a PSD odată cu asta s-a restrins foarte mult. și nici nu știu ciți dintre cei plecați mai votează pe acolo cu PSD.

Izolat, cu un bazin electoral tot mai restrÎns, PSD a alergat după aliați. S-a ascuns În spatele altor partide creiind așa numitete bogus-coalitions. Cum vedem, fără succes în ultimele trei alegeri prezidențiale. Limitele electoratului propriu obligă PSD la lansarea unei reforme ample în partid. În absența ei PSD va deveni un partid second-hand sau mai rău – va dispăra dupa ce mai întîi se va rupe în cîteva facțiuni. Cred ca Ponta a pierdut pariul cînd după 2009 în loc să facă ce a promis ( o reformă, o modernizare a partidului) s-a lăsat confiscat de baronii PSD. Lipsa lui de abilitate politică, teama de a schimba lucrurile, nehotărîrea în ce privește îndepărtarea celor corupți etc l-au costat. E de văzut dacă va supraviețui după acest eșec.

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!