Dacă am trecut Paştele cu ouă roşii, facem 1 Mai cu drapele idem şi nostalgii. Pfiu, cum se înşira odată bravul cap de locuitor la manifestaţia din măreaţa zi „a celor ce muncesc de pretutindeni”. Ieşea poporul să îi gratuleze pe Dej, apoi pe Ceauşescu. Nu că i-ar fi iubit cum îşi imaginau ei, dar după ce se trecea pe sub tribuna oficială plină de tovi, te retrăgeai în Herăstrau, Băneasa, Floreasca, unde primăria plantase tonete cu mici, cremwursti, cico, bere chifle – mărfuri care nu se găseau tot anul (minus alte zile sfinte, 23 august şi, pină-n 1965, 7 noiembrie). Era ca un număr de dresură la circ. Dădeai frumos din mînă, scandai cu toată gura lozincile, primeai cremwurşti şi bere… Dacă dădea Dumnezeu o zi frumoasă cîştigai şi tu ceva, nu doar proapaganda de partid.

Sărbătoarea e veche, nu datează din 1948. De Armindeni nu faci treaba în casă, nici prin curte, nu scoţi plugul şi boii pe cimp. Pui la poarta ramuri verzi să te păzeasca de duhurile rele. Te duci la iarba verde, unde bei pelin. De unde renumele prost de „duminica beţivului”. Vinul merge neapărat cu miel tras la frigare la faţa locului.

S-au brodit anul ăsta două weekenduri prelungite la rînd, unul sacru celălalt profan. Tot omul şi-a luat două săptămîni de vacanţă. E drept, nici în restul anului nu se omoară cu firea (nici nu ar avea de ce). Acum însă a avut chiar toate pretextele din lume să tragă pe dreapta.

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • Ioana spune:

    Asta cu micii si cremwurstii era poate la Bucuresti. In alte orase ale tarii, ramaneai numai cu datul din mana si cu scandatul……

  • @Ioana
    De ce nu ar organizia o fundatiei, un SRL primaria de 1 mai sau 23 August o” manfestatie a oamenilor muncii” cu mici, bere, cremwursti, cu steagurii rosii, si portretelelui Marx Engels si Lenin ? (eventual Mao Guevarra, Ceausescu…). Ar iesi un happening a’ntiia. Sa ne despartim de trecut riziind !

Spune-ți opinia, fă-te auzit!