JEAN HARRIS DESPRE NOCTURNĂ CU VAMPIR OPUS1

By 29 noiembrie 2017Graffiti

IMG_2419Iată ce a spus JEAN HARRIS la Tirgul de carte Gaudeamus la lansarea romanului „NOCTURNĂ CU VAMPIR OPUS 1″, sîmbătă 25 noiembrie.

„Mitul literar al vampirului a aparut in timpul Evului Mediu in Estul Europei, stabilizandu-se mai tarziu in Vest, în jurul regulilor lui Bram Stoker. Deși, in timp, elementele gotice au fost adaptate pentru a fi utilizate în multe alte forme literare, atat consacrate dar și inovatoare, genul propriu zis aproape ca nu s-a schimbat din 1894, anul în care Stoker a publicat Dracula. Cand citim un roman gotic stim la ce să ne așteptăm. De exemplu, o femeie nubilă într-o cămașă de noapte albă care fuge dintr-un castel înfricoșător, sau o temniță cu o călugăriță postpartum și o podea plină de șobolani, sau un vampir sexual ambiguu și victime care i-au oferit prea mult–cu bună știință sau în necunoștință de cauza.

IMG_2421Am putea, deci, spune ca a sosit deja timpul pentru o modernizare a acestui stil literar.

Sexy si urban, Nocturna cu vampir este o ficțiune gotică pentru secolul al XXI-lea. Schimbarea este structurala, nefiind vorba doar de simpla prezentare a unui peisaj modernizat, acțiunea romanului petrecandu-se în Bucureștiul de azi. O schimbare importanta care apare este că acum sexul devine consensual și exclusiv între ființe umane. Mai important, Nocturna cu vampir nu pune accent pe victime—acestea fiind tot felul de granguri si corupti– ci pe detectivul Ticu Naum, personajul cu care ne identificăm. De asemenea, romanul răspunde la o întrebare binecunoscută în România: ce s-ar întâmpla dacă Vlad Tepes ar invia din morți pentru a pedepsi o gasca de hoți aflata la putere? Și dacă se va întoarce, ar arăta ca noi? Ar fi unul dintre noi? Prezența lui ar fi una buna sau rea?

IMG_2433Dar cine este Naum? Imaginați-vă un tip din clasa muncitoare, un baiat de treaba care este, de obicei, șomer. Pentru o vreme inscris în Legiunea Străină franceză, acum lucreaza pentru o agenție de detectivi demna de un film al fraților Marx. Este un nihilist, un socialist mai mult decat orice altceva, un boxeur, un tip dur cu o inimă de aur, preocuparile lui principale fiind bautura si, bineinteles, femeile.

Romanul incepe cam asa… In toiul noptii, exact in momentul când singura preocupare a lui Naum era cum să se distreze mai bine cu o fufa agatata la bar, primeste un telefon înfricoșător. I se spune sa paraseasca apartamentul pentru a merge la o anumita adresa. Acolo gaseste un cadavru tras in teapa dupa care vede o umbră terifiantă ridicandu-se pe peretele unui bloc din apropiere.

IMG_2673Tot in aceeasi noapte Naum devine principalul suspect al Poliției în ancheta privind dosarul „Vampirul”. Crimele in serie care urmeaza vor fi anchetate de șeful Brigăzii Criminale, bătrînul comisar Iorgu Arsene care va deveni mentorul lui Naum. Vor fi sapte crime in total. Se va dovedi ca toți cei ucisi au avut legături cu fosta Securitate. Acest lucru lasă romanul cu două probleme de rezolvat. Va fi salvarea lui Naum una morala ori spirituala și cine este cu adevarat vampirul?

Acum, din punctul meu de vedere ca traducător, complotul este ceea ce face cartea un posibil thriller de succes atat în Romania cat și în străinătate. In plus, două alte elemente ridică textul la nivelul literaturii de mare calitate. Acestea sunt preocuparea autorului față de problema răului, o caracteristica constantă a scrisului lui Tanase, și splendoarea prozei. Aș putea insista asupra modului în care Tanase se joacă cu proza americană noir cat si asupra elementelor Bukowskiene din text dar, in opinia mea, adevaratele seductii, adevaratele saruturi ale vampirului, raman descrierea orașului ca un mediu gotic și ritmul povestirii. Este, cumva, exact ceea ce a zis Julio Cortazar despre picturile lui Rembrandt: „există o fereastră acolo care se deschide spre altceva, un semn…”

CITESTE SI DA MAI DEPARTE
DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!