soljenitin***La 3 august 2008: s-a stins din viata Aleksandr I. Soljenițîn, scriitor rus, laureat (1970) al Premiului Nobel (n. 1918)

*** „In decembrie 1973 a apărut în Occident „Arhipelagul Gulag” de Aleksandr Soljenițîn. Imi amintesc perfect. Eram student anul l la filosofie, cind intr-o seară am aflat vestea lipit cu urechea de Radio Europa libera – avram un hîrb de aparat. Știrea era că librăriile erau luate cu asalt de cei care voiau sa citească Arhipelagul Gulag – apărut în Germania. Multe lucruri mă leagă de acest scriitor rus și de Arhipelagul Gulag, în special. A fost Biblia mea in anii 70-80. Am impărtăsit acest entuziasm in anii 80 – cind i-am cunoscut – cu Alex Paleologu si Nicu Steinhardt.

Apariția cărții a basculat URSS-ul. Nu diviziile de tancuri de care întreba Stalin Vaticanul. Nu amenințarea nucleară americană – ci spiritul. Spiritul, nu sabia!!! După ce a apărut Arhipelagul Gulag (cu un imens succes mondial) – Brejnev si regimul lui stalinist intra iremediabil in faza decandenței sale, a lipsei de speranță. Era clar că nu mai avea niciun viitor. Ideologia comunistă, de la Marx si Lenin citire, se face praf. Credibilitatea ei dispare pentru totdeauna. Pentru un regim bazat esential pe ideologie, asta i-a fost fatal. După 1973 nimic nu a mai fost ca inainte în URSS. Din imaginea eroica pe care o avea in lume nu ami a rămas decit ruine. Sistemul lagărelor de munca forțată, sclavia in care se trăia în patria sovietelor, cenzura, numărul incomensurabil al victimelor – odata aduse la suprafață au schimbat complet perceptia lumii. Soljenitin a fost primul care a indrăznit să spună adevarul pînă la capat. Răsturnarea a fost totală și neașteptată. Chiar si cei mai determinați critici ai regimului comunist nu au asumat adevărul în aceeași măsura. Mulți au mai purtat diverse iluzii și le poartă – nefericiții- pînă azi.

soljenitin gulagEra apoi amploare operei, suflul ei inegalabil, tolstoian. Epopeea, viziunea inegalabilă, forța literară cu care a demascat minciuna și oroarea. Toate au facut din Arhipelagul Gulag momentul decisiv al unui ciclu istoric. URSS au supraviețuit mai puțin de 20 de ani (1991 decembrie) după ce a apărut această carte-miracol. Șocul a fost imens. Soljenițin a demolat toate tabu-urile ideologice, unul cîte unul. De pilda că URSS este viitorul omenirii, că URSS este imperiul libertații. El ne-a spus raspicat că este pur si simplu țara represiunii, a sclaviei, a minciunii generalizate. Cert, URSS nu și-a mai revenit niciodată după ce a suferit acest șoc administrat de un singur om, care avea tot sistemul împotriva lui.

Cum a fost posibil? Saharov cred a spus – „Marx a prevăzut totul, în afară de apariția lui Soljenițin”. Cum a fost fost posibil ca într-un regim supercontrolat sa fie scrisă o asemenea operă ? Ea necesită viziune, documentare vastă, curaj, abnegație pînă la sacrificiu? Aflam unele lucruri din „Stejarul si vițelul” – cartea lui de memorii (lectura obligatorie pentru orice scriitor). A scris totul în maxim secret, spionat, supravegheat etc. într-o lume în care existau mai multi agenți KGB decit civili, o lume populata cu nenumărați delatori și provocatori. In afară de curaj iți trebuie și convingerea cauzei tale. Apoi imaginatie ca sa dejoci manevrele serviciilor secrete si manipularile odioase ale aparatului de partid si de propaganda. Episod dramatic – la un moment dat Soljenițin și soția lui hotarăsc că daca KGB le va răpi cei doi copii pentru șantaj, să nu cedeze orice s-ar întîmpla. Cartea Arhipelagul Gulag era mai importantă…

Tirajul cărții (deși are mii de pagini ) a trecut repede de un milion. Lovitura a nimerit Kremlinul în plin. Cine disprețuieste scriitorul și forța lui, trebuie să se uite atent spre opera lui Soljenitin ca să înțeleaga ce poate face o singură carte. Admirația mea pentru Aleksandr Soljenitin și pentru Arhipelagul Gulag au rămas pînă azi neștirbite. Putem vorbi despre Soljenițin si în alte chei, (critica coperta Sunt un copil al RROccidentului, intoarcerea in Rusia in anii 90, naționalismul lui etc). Soljenițin oferă nenumărate subiecte – ca un titan. Dar o putem face numai după ce subliniem apăsat impactul produs asupra lumii noastre de Arhipelagul Gulag.”

*** Fragment din volumul „Sunt un copil al Razboiului Rece „aparut la editura Corint Books, 2019.

***Comandați cartea online la libris.ro elefant.ro, cartepedia.ro esteto.ro, librariadelfin.ro, eMAG.ro carturesti.ro clb.ro corint.ro si la librăria din colțul străzii(Carturesti, CLB, Humanitas).

***O perfectă lectură de vacanță recomandată de editura CorintBooks.

DESKREPORT

 

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

Spune-ți opinia, fă-te auzit!