POVESTEA DINASTIEI 7.ROMANIA FELIX – PACEA DE LA BUCUREŞTI

 

6. PACEA DE LA BUCUREŞTI

Conferinţa de pace are loc la Bucureşti. Lucrările se deschid la 17 iulie. Titu Maiorescu propune beligeranţilor un armistiţiu de 5 zile. Răgazul necesar pentru a negocia. Delegaţii aprobă armistiţiul începînd din 18 iulie. Negocierile au continuat pînă la 28 iulie/10 august, cînd şefii delegaţilor statelor balcanice semnează totuşi tratatul.

La ora 10,00 s-au auzit 21 salve de tun. Ceremonia are loc în clădirea ministerului de externe român, palatul Sturdza. Apoi la Mitropolie are loc un serviciu divin la care participă membrii delegaţiilor oficiat de mitropolit. La sfîrşitul ceremoniei are loc un banchet cu toti participanţii.

Ce s-a hotărît ? Bulgaria pierde teritoriile anexate în 1912. Amintim aici numai de Romania, care dobîndeşte Dobrogea de sud, Cadrilaterul, pe aliniamentul Turtucaia–Balcic. Este momentul de vîrf al unei lungi domnii. România a ajuns cea mai mare putere din sud est-ul Europei. Miniştri şi primminiştri de la Ankara, Atena, Sofia, Belgrad s-au strîns in capitala regelui Carol l. Aşa cum ni-i arată fotografiile din epocă. Cu barbişoane, mustăţi cu vîrfurile în sus, în jiletci şi fracuri, cu ţilindre pe cap….

Palatul Sturdza, sediul ministerului de externe, 1913.

Alătură-te discuției 3 opinii publicate

  • vasile spune:

    Frumos! va citesc fiecare episod, Romania ajunsese atunci sub regele Carol I la un apogeu ca prestigiu. Practic a pus capat razboiului balcanic ce nu se mai termina! Desi nu am intalnit inamic am intalnit molime. Serviciul sanitar era defecuos. Constantin Argetoianu descrie si el acest episod si odata cu el si multe alte pacate ale societatii romanesti! Dusmanul nostru constant , nesimtirea!
    Domnule Tanase, felicitari pentru emisiunile istorice de la TV. Ultima : „Bazu Cantacuzino” Multe destine tragice in tara asta!

  • daniel spune:

    Ceea ce s-a întâmplat atunci a fost prima expresie a sindromului grandorii la care sunt supuse popoarele în anumite momwnte istorice. După milenii de umilinţă, am avut un moment în care am fost un factor de decizie în această zonă. A fost un moment care i-a ameţit pe unii în epocă. În 1916 am crezut că putem să ne ducem la război cu flori la baionetă. Surpriză…. când a trebuit să ne confruntăm cu statele serioase, vezi Germania s-a dus cu mândria.

  • Camelia spune:

    Va felicit pentru aceste articole.Am iubit intotdeauna istoria desi din pacate la scoala ne-au predat o istorie semi-mincinoasa inainte de 1989. Carol I este intruchiparea modernizarii Romaniei si e o obligatie patriotica sa stim cum a gandit si actionat pentru patria sa de adoptie.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!