POVESTEA DINASTIEI.SFÎRȘIT DE DOMNIE (8)

8.

Regele Carol îsi convoacă apropiaţii pentru a-i consulta. Unii sunt de părere să abdice. Alții îi cer să refuze și să treacă la represalii, începînd chiar cu Antonescu. Dar decizia înclină spre a accepta. Carol se vede complet izolat. Cei mai mulţi sînt favorabili abdicării. Altfel ar izbucni un război civil. În aceste condiţii Carol se resemnează, deşi fusese decis să refuze.

La şase dimineaţa, 6 septembrie, semnează actul de trecere a coroanei către fiul său, Mihai. Nu este propriu-zis un act de abdicare. Carol nutrește gîndul secret că odata se va reîntoarce pe tron. Mulțimea neîncrezătoare, deşi a aflat vestea, rămîne în Piaţa Palatului, în asteptare. Generalul Antonescu îi cere lui Carol să părăsească ţara şi îl asigură de protecţie. Ultima zi în România: Carol îşi ia adio de la colaboratori, îşi face bagajele. A doua zi, 7 septembrie, însoţit de Elena Lupescu, de mareşalul curţii Ernest Urdăreanu, omul lui de maximă încredere, de alţi apropiaţi, părăsește Bucureştiu cu un tren pe ruta Craiova, Timisoara.

În gara Timişoara un comando de legionari trage asupra trenului. Carol şi Elena Lupescu trec graniţa trîntiţi pe pardoseala vagonului. Pe teritoriul iugoslav, în oraşelul Kikinda sunt întîmpinaţi de emisari ai regelui Paul. Aici vagoanele sunt ataşate la trenul Orient Expres. Din Iugoslavia, trece in Italia, în Elveția. Traversează Franța și se opreste în Spania. Rămîne aici pînă la începutul lunii martie, cînd trece clandestin în Portugalia. Două luni mai tîrziu cu un vapor pleacă spre Cuba, apoi spre Mexic. Nu reușește să se stabileasca în Statele Unite, cum ar fi dorit, refuzat fiind de autoritățile americane.

FOTO: Carol și Elena Lupescu la Mexico City

Spune-ți opinia, fă-te auzit!