RUȘII FAC VICTIME LA BUCUREȘTI

By 24 octombrie 2012Lifestyle

După accidentul de duminică, cînd o tînără a fost lovită pe o trecere de pietoni de o mașină aparținînd secretarului ambasadei ruse, la București s-a lăsat tăcere. O seară în care nu a aflat nimeni nimic. Am văzut doar imagini tv, și cîțiva jurnaliști la locul accidentului și la spital, relatînd ce s-a întîmplat. Autoritățile românești au fost depășite de imprejurare, deși erau multe de spus și clarificat. Mai ales că diplomatul a făcut uz de imunitate și a refuzat testul de alcoolemie. Apoi s-a ascuns după zidurile ambasadei de pe Kiseleff.

Nici MAE, nici ambasada rusă nu au vrut să comunice ceva presei sau să ia o atitudine oficială. Fiind duminică, erau cu gîndul în altă parte, se simțeau bine pe undeva. Şi pentru excelențele lor este weekend. Din fericire, tînăra se simte mai bine. Cazul fatal al lui Teo Peter, ucis într-un un taxi pe bd. Dacia de un soldat din ambasada SUA, nu se repetă.

Mai e ceva care nu se repetă. Reacția puternică a opiniei publice de atunci, și a presei – în comparație cu relativa tăcere de acum. Lumea a părut indiferentă. Dar mă gîndesc că dacă ar fi fost victime omenești (din fericire nu sunt), situația ar fi fost alta. Lumea s-ar fi dus în fața ambasadei să ceara soscoteală, să protesteze. Contenciosul româno-rus e lung, fitilul s-ar aprinde ușor. Lumea însă și-a văzut de treburile ei, urmărind într-o oarecare tensiune buletinele de sănătate de la spital. Nici jurnaliștii nu au reacționat cine știe ce, preocupați de conflictele politice interne și de scandalurile zilei. Nu mai zic de MAE care a dispărut în decor, cînd ar fi trebuit să fie foarte prezent. O reacție întirziată, poate să treacă drept inoportună, să nu facă bine. Vom vedea, azi mîine, dacă acesta e cazul și acum.

Primul a ieșit cu un punct de vedere Mircea Geoană, ex ministru de externe, care a cerut renunțarea parțială la imunitate a diplomatului rus, pentru ca autoritățile române să poate continua ancheta cu privire la imprejurările accidentului. Apoi abia a ieșit MAE, ministrul Titus Corlățean, cu o poziție cam timidă, și în termeni generali formulată în limba de lemn. Este evident la MAE o dorință de a nu ii deranja pe ruși. În cazul Teo Peter, cînd ambasada l-a scos din țară pe vinovat, MAE a fost ceva mai energic și clar în atitudine. Poate și împins atunci de la spate de opinia publică inflamată.

Povestea asta ridică multe întrebări care necesită clarificări. E vorba de statutul diplomaților străini la București. De limitele imunitații. De atitudinea oficialilor marilor puteri într-o țară mică.

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!