SALARIILE BISERICII ORTODOXE

By 27 septembrie 2012Jurnal de bord

Biserica Ortodoxă Română a scos un comunicat în urma unor discuții apărute în spațiul public în legătura cu salarizarea preoților de către stat. E o lungă dezbatre de fapt- dacă statul trebuie sau nu să plătească sau nu aceste salarii. Zilele trecute deputatul PSD,(fost al PDL ) Andrei Sava a propus o lege în Camera Deputaților care ar scuti de impozite salariile preoților și personalui auxiliar. Am analizat inițiativa pe blog. http://www.stelian-tanase.ro/jurnal-de-bord/popii-scutiti-de-taxe/

Redăm mai jos, prin intermediul Agerpres acest comunicat. E punctul de vedere al BOR. Alte biserici nu s-au pronunțat incă. Comunicatul e prea lung și destul de neclar în mai multe puncte, El nu răspunde mai multor obiecții de fond vizavi de propunerea lui AS. Iată textul :

Bucureşti, 26 sep /Agerpres/ – Statul român nu plăteşte integral salariile personalului clerical şi neclerical, având o contribuţie de aproximativ 60%, informează, miercuri, într-un comunicat transmis AGERPRES, Biroul de presă al Patriarhiei Române. Restul salariilor – comparabile cu cele ale profesorilor din învăţământul preuniversitar, impozitele, asigurările de sănătate şi contribuţiile > sociale sunt plătite din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti, precizează Patriarhia Română, în urma apariţiei unor informaţii referitoare la sprijinul financiar de la bugetul de stat pentru cultele religioase, informaţii despre care spune că au ‘scopul vădit de manipulare a opiniei publice’.

Potrivit Patriarhiei Române, personalul bisericesc clerical şi neclerical se numără printre categoriile socio-profesionale din România cu cele mai mici salarii, în numeroase comunităţi din ţară, în special din mediul rural, din cauza sărăciei şi a migraţiei în străinătate, preoţii > nemaireuşind să-şi completeze salariile din fonduri proprii, pentru majoritatea acestora sprijinul salarial de la bugetul de stat reprezentând unicul venit sigur pentru întreţinerea familiei. Anual sumele alocate în bugetul de stat pentru cultele religioase reprezintă 0,4 % din PIB, se aminteşte în comunicatul BOR, menţionându-se că această situaţie este consecinţa secularizării averilor bisericeşti de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1863), când statul şi-a luat angajamentul de a sprijini de la bugetul public salarizarea personalului deservent şi întreţinerea lăcaşurilor de cult. Sumele plătite de unităţile bisericeşti pentru plata impozitelor şi asigurărilor sociale aferente salariilor personalului deservent sunt aproximativ egale sau depăşesc valoarea contribuţiilor la salarii primite de la bugetul de stat, se explică în comunicat.

Potrivit Patriarhiei, din cei 14.231 de preoţi şi diaconi ai Bisericii Ortodoxe Române, peste 1.000 sunt salarizaţi exclusiv din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti, iar aproape 1.500 din cei aproximativ 17.000 de salarizaţi neclericali sunt plătiţi integral de Biserică. Patriarhia adaugă totodată că statul nu plăteşte integral salariile a 10.000 de călugări şi călugăriţe, din cei aproximativ 8. 500 de călugări şi călugăriţe ortodocşi, numai stareţul/stareţa şi preotul slujitor din mănăstiri primind contribuţie de la bugetul de stat la salariu, adică doar câteva sute de persoane. În ceea ce priveşte cei aproape 7.700 profesori de religie, Patriarhia menţionează că aceştia au acelaşi statut cu celelalte cadre didactice din învăţământul românesc şi sunt salarizaţi de Ministerul Educaţiei.

Conform BOR, statul român nu oferă subvenţii pentru opera social-filantropică a Bisericii, aceasta derulându-se exclusiv din fonduri proprii şi donaţii ale credincioşilor. În acelaşi timp, se derulează cu succes programe social-educaţionale la nivel naţional din fonduri europene, precum ‘Hristos împărtăşit copiilor’, ‘Alege şcoala!’. Pentru corecta informare a opiniei publice, precizăm faptul că, potrivit Codului fiscal (art 15, alin. f), cultele religioase sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru anumite venituri, prevedere care se fundamentează pe art. 29, alin. 5 din Constituţia României, dezvoltat în Legea cultelor nr. 489/2006, unde se menţionează că Statul român recunoaşte cultelor rolul spiritual, educaţional, social-caritabil, cultural şi de parteneriat social, precum şi statutul lor de factori ai păcii sociale (art. 7 alin. 1), iar autorităţile publice cooperează cu cultele în domeniile de interes comun şi sprijină activitatea acestora. (art. 9 alin. 3)’, subliniază Patriarhia.

> Pentru activităţile economice desfăşurate prin societăţi comerciale, cultele plătesc taxe şi impozite potrivit legislaţiei în vigoare asemenea tuturor agenţilor economici din ţara noastră, se mai arată în comunicatul de presă al Patriarhiei Române.” AGERPRES/(AS – Daniel Popescu)

FOTO Patriarhul Daniel

 

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

Spune-ți opinia, fă-te auzit!