SĂRBĂTOAREA LUI MOȘ NICOLAE

By 6 decembrie 2017Graffiti
sf nicolae

Sfântul Ierarh Nicolae este sărbătorit de credincioși în data de 6 decembrie. Istoria și legenda se întrepătrund, însă se cunoaşte cu certitudine că Sfântul Nicolae s-a născut în Orientul Mijlociu, a trăit în secolul al IV-lea, a fost episcop de Myra (localitate aflată pe teritoriul Turciei de astăzi) și a fost recunoscut ca sfânt în secolul VI. Provenind dintr-o familie înstărită, la moartea parinţilor săi, şi-a dăruit întreaga avuţie celor nevoiaşi. Îi sunt atribuite numeroase fapte bune față de cei săraci și năpăstuiti, dar și miracole, numele său traducându-se prin “om victorios/biruitor”.

sfintul nicolae 3Una dintre cele mai cunoscute legende despre Sfântul Nicolae este povestea celor trei surori sărace, care neavând zestre, nu puteau să se căsătorească. Se spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat pe geam într-o noapte, câte un săculet de bani pentru fiecare. Săculeții au căzut fie în ciorapii puși la uscat, fie în ghetuțe. De aici este obiceiul ca darurile aduse de el să fie puse în ghetuțe.

O altă legendă spune că, în timpul călătoriei pe care Sfântul Nicolae a făcut-o în Țara Sfântă, încercând să meargă pe urmele lui Isus, o furtună teribilă s-a abătut pe mare și corabia în care se afla, era gata să se scufunde. Sfântul a stat și s-a rugat la Dumnezeu, iar marinarii au rămas surprinși de oprirea neașteptată a furtunii. De atunci, Sfântul sfintul nicolae  4Nicolae a devenit patronul marinarilor și al călătorilor.

În tradiţiile româneşti, Sfântul Nicolae are atribuţii diferite faţă de cele religioase: apare pe un cal alb şi păzeşte Soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură. Sfântul Nicolae, apărător al dreptei credinţe în Iisus, are grijă de văduve şi orfani, ajută fetele sărace să se mărite, este stăpânul apelor, salvează de la înec corăbierii şi apără soldaţii pe timp de război. În nopţile marilor sărbători, când se deschide cerul pentru o clipă, oamenii pot să-l vadă stând la Masa Împărătească în dreapta lui Dumnezeu….

sfintul nicolae 2În noaptea de 5-6 decembrie, Moș Nicolae (așa cum mai este cunoscut Sfântul în țara noastră), împarte daruri celor mici. Copii neascultători sau obraznici pot, în schimb, să găsească în ghetuțe o nuielușă. Rolul de ocrotitor al familiei cu care a fost învestit Sfantul Nicolae, îi dă dreptul să intervină în acest fel în educația copiilor. Tradiția nuielușei este veche. În credința creștină, Sfântul Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decât cu recompensele, lovindu-i cu nuiaua peste mâini pe cei care se abăteau de la dreapta credinţă.

În unele zone, în ziua de Sfântul Nicolae se aduc în casă crenguțe de pomi fructiferi care se păstrează în apă până la Anul Nou. Dacă vor înflori până atunci, înseamnă că anul care vine va fi unul bogat și plin de roade și satisfacții. În popor se mai spune că iarna începe odată cu sărbătoarea de Moş Nicolae, care bătrân fiind, îşi scutură barba sură, aducând astfel prima zăpadă. Daca nu ninge, se zice ca Sfântul Nicolae a întinerit

CITESTE SI DA MAI DEPARTE

Spune-ți opinia, fă-te auzit!