ȚARA CELOR ȚINUȚI LA UȘĂ

By 1 februarie 2016Jurnal de bord

tanase 446… asta e România. Scriu aici pentru că mi se pare că un incident petrecut la finalul săptămînii trecute a fost tratat de massmedia în fugă, superficial și numai sub aspectul senzaționalului. Cred că incidentul merita o analiză serioasă. Despre ce este vorba!?

Zilele trecute pe la prînz un cetățean, Gică Gogoașă, 66 de ani, și-a incendiat mașina proprie ( cumpărată cu o zi inainte), o rablă ieftină, pe un bulevard bucureștean, chiar în fața CSM-ului. Rațiunea gestului – a vrut să protesteze împotriva instanțelor, dar mai ales să atragă atenția opiniei publice pentru că este purtat pe drumuri, ținut pe la uși, plimbat de colo-colo de ani de zile. Il înțeleg perfect. Romanul pe care abia l-am terminat de scris și-aștept să fie in librării cît de curînd se ocupă de un asemenea personaj. Am meditat destul la semnificațiile unui asemenea mod de protesta peste zece ani, cît am scris la el.

csm incendiu1/ Ce înseamnă indignarea, frustrarea, neincrederea în instituții care în principiu ar trebuie să te apere și să facă justiție. Cum e să contești puterea după ce o viață ai răbdat toate vexacțiunile din partea ei fără să crîcnești, mereu supus. Înțeleg dorința de a-ți face singur dreptate într-o lume nedreaptă. Cum să te faci auzit atunci cînd nu te aude nimeni. Cum e să fii exasperat după un șir de experiențe negative!? Cum e să fii frustrat și să nu ai ieșire !? La 66 de ani nu ai cum să mai pleci în Occident într-o lume mai bună. Ințeleg acest personaj, Interesant pentru mine ca autor, tribunalul i-a dat 30 de zile arest preventiv, exact cum se intimplă cu personajul meu și cu aceleași argumente – distrugere de bunuri, periclitarea vieții celorlalți, tulburarea ordinii publice, etc. Sistemul se protejează cu acest tip de demagogie, la fel de ieftină ca rabla dlui Gică Gogoașă. Second hand.

csm incendiu 22/ Lumea este exasperată de indolența, lentoarea, indiferența Justiției. Aceste aspecte ni se prezintă ca fiind inevitabile. Chiar că ar fi vorba despre grija față de om, pentru judecarea atentă și corectă, farmaceutică, a dosarelor. E adevărat, dar cînd e vorba despre spăgi de multe milioane de euro, se pare că sistemul de justiție și unii dintre oamenii lui se mișcă f. repede. Vedem zilnic in gazete scandaluri de acest tip. Și e numai ce iese la iveală, 10%. E vorba despre procurori, judecători șpăguiți ca să judece strîmb. Iau banii fără să amîne. Avem așadar o justiție cu mai multe viteze. Una pentru amărîți, pentru contribuabilul de rînd și alta pentru mafioți, pentru experții retrocedărilor oneroase, pentru corupții din sferele înalte ale societății românești, o justiție aparte de care au parte gulerele albe. Ceilalți…

csm incendiu 1Spectacolul oferit de Poliție în această împrejurare a fost pur si simplu comic. Polițaiul ajuns acolo nu știa cu ce se ocupă, ce proceduri să urmeze, nici ce are de făcut. Apoi au venit pompierii, altă instituție a statului. Spectacolul din timpul stingerii incendiului a fost demn de filmele cu Stan și Bran sau frații Marx. Cînd apa nu a pornit din cele doua cisterne ajunse la fața locului și pompierii se uitau neputincioși la furtun, am rîs cu lacrimi. Ca și la folosirea celor două exctinctoare. Halal! Încă o dovadă – în direct pe toate televiziunile – despre ce este vorba. Despre penibil. Doamne ferește de situații într-adevăr urgente, grave. Că tot cu aștia defilăm pe care i-am văzut incercînd să stinga focul aprins de dl Gică Gogoașă.

3/ Ultimul aspect. Avem un protest pe care sunt îndreptățit să îl înțeleg ca unul îndreptat impotriva establishment-ului. Cum a fost și cel legat de dezastrul de la Club Colectiv. Lumea a considerat că nu e numai vina unor proprietari de club sau a unei firme care asigură efectele pirotehnice. Lumea a văzut în acea tragedie – corupție, indolență, ineficiența exasperantă a unei administrații inepte – de la sector, la capitala, la ministere. A văzut un guvern incapabil și i-a cerut demisia. Lumea a văzut corect. Ce vreau să spun este că un fapt nu trebuie privit numai ca un fapt in sine, izolat. El este expresia unei încrengături de factori. Ca să se întîmple tragedia de la Club Colectiv a trebuit să reunească mulți factori la toate nivelurile. O situație este parte a unui întreg. Un fapt, indiferent care ar fi el, este expresia unui sistem. E vorba de administrație, de oficialitați, poliție, justiție, pompieri etc. Cetățeanul obișnuit pare mai puțin dispus să suporte vexațiunile din partea autorităților fără să reacționeze. Sau mi se pare mie !? Toamna trecută a probat această nouă atitudine. Părerea mea este că nimeni nu trebuie să se mai lase umilit, tratat prost, strivit, jignit, călcat în picioare. Sfînta indignare dulată de protest – primul pas. El trebuie făcut.

Incendierea acelei mașini o găsesc indreptățită. Personajul meu din roman a acționat aproape identic. Si in ficțiunea mea si in realitatea dlui Gogoașă este evorba despre alienare. Situația exprimă întîi de toate eșecul instituțiilor, incapacitatea lor de a empatiza și de a lucra pentru cetățean. Pentru ce sunt croite aceste instituții!? Numai ca să asigure salariile celor care se află în ele!? Mă îndoiesc. Am pierdut din vedere scopul pentru care au fost create.

STELIAN TANASE

Copyright www stelian-tanase ro.

ILUSTRATIA www.psnews.ro www.antena 3.ro www.fresh24.ro www.stelian-tanase.ro

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Bob din lan spune:

    Mi-as dori sa faca si PNL-isti la fel in Piata Victoriei daca nu le iese pasienta cu doua tururi.
    Sa aleaga fiecare liberal cea mai scumpa masina din dotare si sa ne arate cat sunt de hotarati.

    Ar intra in guinness book ca primul partid din romania care renunta public la unele din foloasele necuvenite. Sau macar asa ar surclasa orice salon auto. Masini de salon auto, efecte pirotehnice, ce mai… vis!

Spune-ți opinia, fă-te auzit!